Na hlavný obsah

Obec Halič chcela na výstavbu zastávky využiť eurofondy, súhlas od SSC však prišiel neskoro

Obec sa o peniaze z eurofondov nestihla uchádzať.

Obec Halič chcela na výstavbu zastávky využiť eurofondy, súhlas od SSC však prišiel neskoro
Na snímke tabuľa označujúca obec Halič. Foto: RTVS

Na výstavbu rizikovej autobusovej zastávky chceli využiť eurofondy. Kým dostali súhlas od Slovenskej Správy ciest (SSC) – o možnosť čerpať peniaze z Bruselu prišli. Podľa ZMOS-u takéto prípady nie sú na Slovensku ojedinelé.

Zastavovanie autobusov prakticky na ceste – takto roky vyzerá situácia v obci Halič, v časti Telka. Tú má na starosti Slovenská správa ciest. Po tom, keď situáciu za nebezpečnú označila polícia, Halič sa rozhodla konať.

Prihlásila sa do eurofondovej výzvy, z ktorej mohla dostať takmer 120 000 eur. Jednou z podmienok bol súhlas SSC s projektovou dokumentáciou.

„V októbri a novembri 2021 sme sa dvakrát vyjadrili k projektovej dokumentácii predloženej obcou Halič. Vyjadrili sme sa nesúhlasným stanoviskom. Táto projektová dokumentácia bola nedostatočná a nespĺňala náležitosti platnej legislatívy,“ vysvetlil hovorca Slovenskej správy ciest Martin Guzi.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Na základe pripomienok sme projektovú dokumentáciu prepracovali, podali sme žiadosť o územné rozhodnutie. Avšak akonáhle bola táto žiadosť o územné rozhodnutie odoslaná na SSC na generálne riaditeľstvo do Bratislavy, prišlo zamietavé stanovisko,“ dodal starosta obce Halič Alexander Udvardy (nezávislý).

Obec sa nestihla uchádzať o peniaze

Vedenie Haliče podalo projektovú dokumentáciu aj s opakovane zapracovanými pripomienkami znova.

Starosta poukazuje, že od decembra minulého roka mu nikto neodpovedal na maily a nevedel sa dovolať na kontaktné miesta. „Vyzýval som ich na osobné stretnutie tu namieste, aby sa presvedčili o tom, že tá bezpečnostná situácia je zlá,,“ povedal Udvardy.

Slovenská správa ciest nakoniec Haliči vyhovela, ale iba deň pred uplynutím termínu na prihlásenie sa do eurofondovej výzvy, a tak sa obec o peniaze z eurofondov nestihla uchádzať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny