Na hlavný obsah

Nemecko povolilo predaj takmer 60 obrnených vozidiel z Česka na Ukrajinu

Potvrdil to nemecký rezort obrany.

Nemecko povolilo predaj takmer 60 obrnených vozidiel z Česka na Ukrajinu
Na ilustračnej snímke obrnené vozidlo typu Pbv-501. Foto: sphf.se

Nemecká vláda schválila predaj 56 obrnených vozidiel typu Pbv-501 z Česka na Ukrajinu. Pôvodne patrila armáde socialistickej NDR, teraz ich vlastní česká firma. Potvrdilo to nemecké ministerstvo obrany. 

O súhlase nemeckej vlády v piatok (1. 4.) informoval server denníka Die Welt, ktorý píše o 58 bojových vozidlách pechoty. Predaj obrnencov, ktoré majú podporiť Ukrajinu pri obrane proti ruskej agresii, ešte pred dvoma rokmi Berlín zamietol.

„Spolková vláda v stredu (30. 3.) súhlasila s reexportom 56 obrnených vozidiel,“ povedala hovorkyňa nemeckého ministerstva obrany. Meno českej firmy neuviedla a nespresnil ho ani portál Die Welt.

Bojové vozidlá vybavené delami patrili podľa serveru do štandardnej výbavy armád Varšavskej zmluvy. Po zjednotení Nemecka sa stali majetkom Bundeswehru, ktorý ich koncom 90. rokov odovzdal švédskej armáde. Tá ich neskôr predala českej firme.

Zmena politiky

Česká spoločnosť o predaj vozidiel na Ukrajinu usilovala už v roku 2019. Vtedy však jej žiadosť Nemecko zamietlo. Niekdajšia vláda kancelárky Angely Merkelovej totiž nechcela ani sprostredkovane dodávať žiadne zbrane na Ukrajinu, aby neohrozila dialóg s Ruskom.

Túto politiku zmenil až tento rok po veľkom tlaku nový kabinet Olafa Scholza. V prípade obrnencov od českej firmy ide podľa Die Welt o prvú dodávku takejto vojenskej techniky pre Ukrajinu schválenú nemeckou vládou.

Firmy a štáty, ktoré chcú do tretích krajín vyvážať pôvodne nemecké zbrane, musia vždy žiadať Berlín o súhlas.

Takmer šesť desiatok bojových obrnených vozidiel by malo na Ukrajinu doraziť v priebehu niekoľkých týždňov. Podľa serveru ich predtým ešte treba „dať do poriadku“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet