Na hlavný obsah

Od leta môže byť Slovensko bez predpovede počasia, SHMÚ nestačia peniaze

Ústav žiada envirorezort o dofinancovanie.

Aká bude predpoveď počasia na Slovensku, sa po lete možno Slováci nedozvedia. Takúto možnosť pripustil riaditeľ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Má nedostatok peňazí na fungovanie. A počasie by nebola jediná informačná strata.

Nepredpovedáme len to, aké bude počasie. Vysvetľuje generálny riaditeľ SHMÚ. Naprieč celou krajinou monitorujú kvalitu ovzdušia, sledujú povodňovú situáciu, búrkovú činnosť aj možnosť šírenia rádioaktivity.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Bez toho by sme nevedeli vyhodnotiť, či sa na Slovensko dostali nejaké škodliviny, či niečo uniklo, a vôbec aká je kvalita ovzdušia na slovenskom území,“ priblížil generálny riaditeľ SHMÚ Martin Benko.

Na tento rok dostal SHMÚ od ministerstva životného prostredia 7 900 000 eur. Vedenie ústavu tvrdí, že to na celý rok nestačí, pretože už teraz fungujú iba vďaka rezervám. Žiada preto dofinancovanie, avšak, ani envirorezort na to peniaze nemá, a preto sa musí obrátiť na ministerstvo financií.

„Vďaka úsporným opatreniam, ktoré sme prijali a ktoré realizujeme, tak sa nám podarilo to riziko nezabezpečenia činnosti posunúť niekedy z konca februára na koniec leta,“ dodal Benko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko