Na hlavný obsah

Rusi zaútočili na sídlisko v Odese

Útoky na kritickú infraštruktúru Ukrajinci zmarili.

Rusi zaútočili na sídlisko v Odese
Protitankové barikády umiestnené na ulici v Odese. Foto: TASR/AP

Tri ruské rakety v piatok (1. 4.) zasiahli rezidenčnú oblasť v ukrajinskom prístavnom meste Odesa. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na gubernátora oblasti Maksyma Marčenka.

Ukrajinská armáda informovala, že ruské jednotky sa pokúsili o raketový útok na „kritickú infraštruktúru“ v meste, ktorý sa ale protivzdušnej obrane podarilo zmariť.

„Nepriateľ práve zaútočil tromi raketami na sídlisko,“ uviedol Marčenko na videu, ktoré zverejnil na internete. Podľa neho útok spôsobil obete, ale nespresnil ich počet.

Podľa ukrajinskej armády ruské vojská zaútočili „zákerným spôsobom“ na mestskú infraštruktúru, ktorej zničenie by predstavovalo nebezpečenstvo pre civilné obyvateľstvo. O čo išlo, armáda nespresnila. Vďaka zásahu protivzdušnej obrany ale rakety nezasiahli cieľ.

Moskva od začiatku vojny na Ukrajine odmieta, že by cielene útočila na civilistov.

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR) v piatok uviedol, že počas ruskej invázie na Ukrajinu zahynulo najmenej 1 276 civilistov.

Skutočný počet obetí však bude podľa OSN vyšší, pretože informácie z niektorých oblastí sa meškajú a mnoho ohlásených prípadov ešte úrad nepotvrdil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet