Na hlavný obsah

Odhaduje sa, že volebná účasť vo Francúzsku bude len okolo 70 percent

Volebné miestnosti sa zatvorili o 20 h.

Takmer 49 miliónov oprávnených francúzskych voličov si v nedeľu (10. 4.) v prvom kole volilo nového prezidenta. O ich priazeň sa uchádza až 12 kandidátov. Na postup do druhého kola prieskumy favorizujú Emmanuela Macrona a Marine Le Penovú.

Kým ešte pred niekoľkými týždňami bol úradujúci prezident Emmanuel Macron jasným favoritom prvého kola prezidentských volieb, s ich blížiacim sa termínom sa rozdiel medzi ním a druhou najsilnejšou kandidátkou, Marine Le Penovou, výrazne znižoval. Analytici tesne pred voľbami hovorili, že nemajú jasného favorita.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ešte pred 15 dňami by získal Macron okolo 30 percent hlasov a Marine Le Penová okolo 20 percent. Dnes je rozdiel medzi nimi na úrovni štatistickej chyby. 28 percent Francúzov má v úmysle v prvom kole voliť Emmanuela Macrona, 24 percent Marine Le Penovú,“ povedal riaditeľ Inštitútu pre prieskum verejnej mienky Odoxa Erwan Lestrohan.

O volebnom výsledku do veľkej miery rozhodne aj volebná účasť. Podľa údajov francúzskeho ministerstva vnútra do 17 hodiny odvolilo 65 percent zaregistrovaných voličov. To je o vyše 4 percentá menej, ako v rovnakom čase počas posledných volieb. Odhaduje sa, že volebná účasť bude len okolo 70 percent.

Prieskumy uvádzajú, že až 30 percent voličov sa pre kandidáta, ktorému odovzdá hlas, rozhodne na poslednú chvíľu.

Volebné miestnosti sa vo Francúzsku zatvorili o 20 hodine. Očakáva sa, že voliči do druhého kola prezidentských volieb, ktoré bude o dva týždne, pošlú Emmanuela Macrona a Marine Le Penovú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet