Na hlavný obsah

Odovzdali hudobné ceny Grammy, Zelenskyj v prejave apeloval aj na hudobníkov

Vyplňte ticho vašou hudbou, odkázal prezident.

Odovzdali hudobné ceny Grammy, Zelenskyj v prejave apeloval aj na hudobníkov
Ukrajinská speváčka Mika Newtonová a americký spevák John Legend spievajú pieseň Free na podporu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Hudobník Jon Batiste, speváčka Olivia Rodrigová a hudobná dvojica Silk Sonic sa stali víťazmi v hlavných kategóriách na 64. ročníku odovzdávania amerických hudobných cien Grammy, ktoré sa konalo v nedeľu (4. 4.) večer v Las Vegas. Informácie priniesli agentúry AP a DPA.

Batiste dostal päť ocenení vrátane najprestížnejšej Grammy za album roka (We Are). S celkovo 11 nomináciami bol favoritom galavečera. Multižánrový umelec však vo svojom príhovore vyhlásil, že netvorí s cieľom získavať ceny, a vzdal poctu hudobníkom, ktorých nechal za sebou.

Olivia Rodrigová získala tri ceny, a to v kategóriách najlepší nováčik, najlepší popový vokálny album (Sour) a najlepší popový sólový výkon (Drivers License).

R&B duo Silk Sonic, ktoré tvoria Bruno Mars a Anderson .Paak, premenilo všetky svoje štyri nominácie, keď okrem iného so skladbou Leave the Door Open uspelo v kategóriách nahrávka roka a pieseň roka.

Tri ceny udelili aj rockovej skupine Foo Fighters, ktorá sa však na odovzdávaní Grammy po nedávnej smrti svojho bubeníka Taylora Hawkinsa nezúčastnila.

Zelenskyj: Vyplňte ticho vašou hudbou

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpil počas odovzdávania cien s videoposolstvom. Požiadal v ňom o podporu pre svoju krajinu a hudobníkov vyzval, aby hovorili o osude Ukrajiny bojujúcej proti ruskej invázii.

„Vojna. Čo je väčším protikladom k hudbe? Ticho zničených miest a zabitých ľudí,“ povedal Zelenskyj vo vopred nahratom odkaze. „Naši milovaní nevedia, či budeme znova spolu. Vojna nám nedovolí vybrať si, kto prežije a kto zostane vo večnom tichu.“

„Naši hudobníci nosia nepriestrelné vesty namiesto smokingov. Spievajú zraneným v nemocniciach, aj tým, ktorí ich nepočujú. Hudba si aj tak nájde cestu,“ uviedol ukrajinský líder.

„Vyplňte ticho svojou hudbou. Vyplňte ho dnes, aby ste vypovedali náš príbeh. Hovorte pravdu o vojne na svojich sociálnych sieťach, v televízii, podporte nás, akokoľvek môžete, len nie tichom. A potom do našich miest príde mier,“ vyhlásil Zelenskyj.

Po jeho odkaze vystúpil americký spevák John Legend so svojou piesňou Free, na pódiu sa k nemu pridali ukrajinské hudobníčky Siuzanna Iglidanová a Mika Newton, ako aj poetka Ľuba Jakymčuková.

Podujatie sa po prvý raz konalo v Las Vegas

Tradičná ceremónia udeľovania cien Grammy sa mala pôvodne konať 31. januára.

Vzhľadom na rýchle šírenie koronavírusového variantu omikron ju však odložili na začiatok apríla a preložili z Los Angeles po prvý raz do Las Vegas, ktoré organizátori považovali z hľadiska pandémie za menej rizikové.


   

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet