Na hlavný obsah

Odsúdený Adamčo dostal nový trest 25 rokov, predtým mal doživotie

Podľa znalkyne je schopný resocializácie.

Odsúdený Adamčo dostal nový trest 25 rokov, predtým mal doživotie
Na snímke odsúdený Branislav Adamčo. Foto: TASR

Odsúdenému niekdajšiemu členovi východoslovenského podsvetia Branislavovi Adamčovi vymeral v piatok (8. 4.) Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici nový trest 25 rokov.

Predtým mal doživotie, a to mu prokurátor navrhoval opäť. Aj on, aj Adamčo podali v súdnej sieni odvolanie. Rozsudok tak nie je právoplatný, rozhodovať bude Najvyšší súd (NS) SR.

Senát súdu musel konať, pretože Adamčo v inej trestnej veci uspel so žiadosťou o obnovu konania, a teda sa zrušili aj ostatné tresty. Bol teda bez právoplatného trestu a od januára tohto roka „iba“ vo väzbe. Celkovo si už odsedel 16 rokov.

Na ŠTS išlo v piatok iba o výšku trestu. Vypovedala znalkyňa, ktorá potvrdila, že do istej miery je schopný resocializácie. Od roku 2007 ho vyšetrovala päťkrát.

Právnika verdikt neprekvapil

„Rozhodnutie nás neprekvapilo, pretože všetky signály, ktoré sme od začiatku verejného zasadnutia mali, smerovali k takému rozhodnutiu. Podali sme odvolanie, bude teda na NS SR, ako sa s tým vyrovná,“ uviedol po verdikte obhajca Milan Kuzma.

„Môj klient je nevinný v tejto veci. Malo by sa postupovať tak, že táto vec bude v tomto zložení senátu opätovne prejednaná od začiatku, teda všetky dôkazy, a až následne môže byť rozhodnutie o tom, aký trest za vinu alebo nevinu, ktorá by mala byť preukázaná,“ doplnil.

Zdôraznil, že výchovný účel trestu bol už dávno vykonaný. Jeho klient má podľa neho navyše veľmi silné väzby na rodinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko