Na hlavný obsah

Preslávili ho úlohy vo filmoch Lawrence z Arábie a Doktor Živago. Omar Sharif by mal 90 rokov

Ako prvý herec arabského pôvodu sa preslávil v roku 1962.

Preslávili ho úlohy vo filmoch Lawrence z Arábie a Doktor Živago. Omar Sharif by mal 90 rokov
Egyptský herec Omar Sharif. Foto: TASR/AP

Egyptský filmový herec známy z titulov ako Lawrence z Arábie či Doktor Živago sa narodil pred 90 rokmi.

Rodným menom Míšíl Dímitrí Šalhúb sa narodil 10. apríla 1932 v Alexandrii ako jediný syn prosperujúceho obchodníka s drevom. Ako uvádza portál Britannica, keď mal štyri roky, presťahoval sa s rodinou do Káhiry, kde navštevoval anglické školy.

So skorými ašpiráciami na herca sa zúčastňoval divadelných inscenácií na strednej škole. Na naliehanie svojho otca po ukončení štúdia pracoval v rodinnej drevárskej firme.

Debutoval v roku 1954

Sharif debutoval na striebornom plátne v roku 1954 domácim filmom Spaľujúce slnko. Svoju hereckú kariéru začal pod pseudonymom, ktorý prešiel niekoľkými variáciami a nakoniec sa dôsledne vykresľoval v angličtine ako Omar Sharif.

Na archívnej snímke z 24. novembra 2011 pózuje Omar Sharif na filmovom festivale MedFilm Festival v Ríme. ZDROJ: TASR/AP

Ako prvý herec arabského pôvodu sa preslávil na medzinárodnej scéne v roku 1962 vďaka úlohe vo filme Lawrence z Arábie, ktorý bol jeho prvou snímkou v anglickom jazyku. Rola mu vyniesla nomináciu na Oscara.

Navštívil aj Slovensko

Sharif sa následne predstavil v ďalších prelomových filmoch ako Doktor Živago (1965) či Funny Girl (1968). Jeho posledným filmovým počinom je dráma Rock the Casbah z roku 2013. Herec je držiteľom troch Zlatých glóbusov a jedného Césara.

Herec dokonca zavítal aj na Slovensko. V roku 2008 si na medzinárodnom filmovom festivale Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach prevzal prestížne ocenenie Hercova misia.

Hviezda 16. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Artfilm egyptský herec Omar Sharif 28. júna 2008 počas otvorenia pešej zóny v Trenčianskych Tepliciach. ZDROJ: TASR

Omar Sharif zomrel 10. júla 2015 v Káhire vo veku 83 rokov. „Herca postihol poobede v nemocnici v Káhire srdcový infarkt,“ uviedol jeho agent Steve Kenis v roku 2015. Potvrdil, že Sharifovi diagnostikovali Alzheimerovu chorobu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet