Na hlavný obsah

Orbán chce mierové rokovania v Budapešti. Pozval Putina

Krajina by nemala problém platiť za plyn v rubľoch, tvrdí Orbán.

Orbán chce mierové rokovania v Budapešti. Pozval Putina
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán v stredu (6. 4.) v telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom navrhol vyhlásiť okamžité prímerie na Ukrajine.

Šéfa Kremľa tiež pozval na mierové rokovania v Budapešti s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a jeho francúzskym kolegom Emmanuelom Macronom. Pozval aj nemeckého kancelára Olafa Scholza.

Putin zareagoval pozitívne, ale uviedol, že bude mať podmienky, povedal Orbán podľa tlačových agentúr.

Platby v rubľoch

Predseda vlády zároveň vyhlásil, že Maďarsko by nemalo problém platiť za dodávky ruského plynu v rubľoch. Ak o to Moskva požiada, Budapešť tak urobí, citovala Orbána agentúra Reuters.

Putin už skôr podpísal výnos požadujúci, aby európski zákazníci platili za ruský plyn rubľami. Tie majú získať výmenou eur či inej meny v ruskej banke. Európska únia takýto model odmieta.

Maďarský premiér v predchádzajúcich dňoch odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu a nevetoval sankcie EÚ proti Rusku pre jeho vojenskú agresiu. Zdržal sa však priamej kritiky ruského prezidenta a odmietol myšlienku obmedzenia dovozu ropy a plynu z Ruska s tým, že by to zničilo maďarskú ekonomiku.

Maďarsko tiež, na rozdiel od väčšiny svojich spojencov v Európskej únii a ako jediný z únijných susedov Ukrajiny, odmietlo dodať Kyjevu zbrane a nedovolilo ich prepravu cez svoje územie.

Zelenskyj nedávno niekoľkokrát ostro kritizoval prístup maďarskej vlády k vojne na Ukrajine. S Orbánom si v minulých týždňoch vymenili niekoľko osobne ladených výpadov. V utorok (5. 4.) ukrajinský prezident vyhlásil, že si šéf maďarskej vlády bude musieť vybrať medzi Moskvou a „zvyškom sveta“.

Reagoval aj na disciplinárne konanie

Orbán tiež pred novinármi zdôraznil, že Maďarsko musí posilniť svoje strategické spojenectvo s Poľskom v rámci EÚ.

V súvislosti s konaním, ktoré proti Budapešti začal Brusel, si Maďarsko podľa Orbána počká na list od Európskej komisie.

Zároveň zdôraznil, že neustúpi tlaku, ktorý má Budapešť prinútiť k súhlasu s rozšírením sankcií proti Rusku aj na ropu a plyn. To označil za neprekročiteľný limit.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet