Na hlavný obsah

OSN chce prímerie na Ukrajine v najbližšom čase, povedal Guterres v Moskve

Stretol sa so Sergejom Lavrovom.

OSN chce prímerie na Ukrajine v najbližšom čase, povedal Guterres v Moskve
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vpravo) a generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

OSN má maximálny záujem na vyhlásení prímeria na Ukrajine v najbližšom čase, uviedol v utorok (26. 4.) generálny tajomník OSN António Guterres v Moskve. Guterres, ktorý by sa mal v ruskej metropole stretnúť tiež s prezidentom Vladimirom Putinom, podľa tlačových agentúr uviedol, že mieni urobiť všetko, aby sa vojna skončila.

„Máme maximálny záujem, aby vznikli podmienky pre efektívny dialóg, pre čo najrýchlejší pokoj zbraní a nastolenie mieru,“ vyhlásil Guterres podľa agentúry TASS pri stretnutí s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom.

„Situácia okolo Ukrajiny sa stala katalyzátorom početných problémov, ktoré sa v posledných desaťročiach hromadili v euroatlantickom priestore,“ vyhlásil šéf ruskej diplomacie.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu 24. februára, čím rozpútalo najväčší konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Agresiu odôvodnilo snahou o „denacifikáciu“ Ukrajiny. Boje si podľa odhadov vyžiadali už desiatky tisíc mŕtvych, ruským silám sa ale nepodaril zámer rýchlo obsadiť metropolu Kyjev.

OSN je tiež pripravená zmobilizovať svoje ľudské a logistické zdroje na záchranu ľudských životov v ukrajinskom Mariupole, dodal.

Guterres má potom z Moskvy cez Poľsko zamieriť do Kyjeva, kde sa má stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ten už kritizoval program cesty generálneho tajomníka OSN.

„Vojna je na Ukrajine, v uliciach Moskvy nie sú žiadne telá. Bolo by logické ísť najprv na Ukrajinu, pozrieť sa na tamojších ľudí, na dôsledky okupácie,“ uviedol v sobotu (23. 4.) ukrajinský prezident.

Lavrov: Rusko je za diplomatické riešenie konfliktu

„Situácia okolo Ukrajiny sa stala katalyzátorom početných problémov, ktoré sa v posledných desaťročiach hromadili v euroatlantickom priestore,“ vyhlásil šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov po stretnutí s Guterresom.

Lavrov generálnemu tajomníkovi povedal, že situácia na Ukrajine je dôsledkom neobmedzeného rozširovania Severoatlantickej aliancie (NATO) a ubezpečoval, že Rusko má záujem o spoluprácu OSN pri pomoci civilnému obyvateľstvu.

„Sme veľmi vďační generálnemu tajomníkovi a jeho tímu za pochopenie, že je nevyhnutné posudzovať situáciu na Ukrajine a okolo nej nie izolovane od procesov a tendencií na svetovej scéne, ktoré nie vždy zodpovedajú princípom zakotveným v Charte OSN,“ vyhlásil.

Lavrov tvrdil, že Rusko má záujem o diplomatické riešenie konfliktu prostredníctvom rozhovorov s Ukrajinou, ale na nejaké sprostredkovanie v rozhovoroch je podľa neho príliš skoro.

Zapochyboval, či rozhovory dospejú k nejakému výsledku, ak sa Ukrajina bude ďalej držať svojej línie. Rusko vraj stále čaká na ukrajinskú odpoveď na svoje návrhy, odovzdané pred desiatimi dňami, dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet