Na hlavný obsah

OSN potvrdila smrť 1 892 civilistov počas ruskej invázie na Ukrajinu

Ďalších vyše 2 500 ľudí utrpelo zranenia.

OSN potvrdila smrť 1 892 civilistov počas ruskej invázie na Ukrajinu
Čierne plastové vrecia s exhumovanými telami civilistov, ktoré pochádzajú z masového hrobu v ukrajinskom meste Buča pri Kyjeve. Foto: TASR/AP

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišlo o život najmenej 1 892 civilistov, potvrdil v utorok (12. 4.) Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR).

Ďalších minimálne 2 558 civilistov utrpelo zranenia. Rusko napadlo Ukrajinu 24. februára, čím rozpútalo najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Odhaduje sa, že vo vojne zahynuli už tisíce ľudí.

Mnoho prípadov ešte mestá nenahlásili

OHCHR zároveň upozorňuje, že skutočné počty obetí budú zrejme výrazne vyššie, pretože príjem informácií z niektorých oblastí mešká. Mnoho ohlásených prípadov ešte nepotvrdili.

Týka sa to napríklad Mariupola v Doneckej oblasti, Izjumu v Charkovskej oblasti, obce Popasna v Luhanskej oblasti alebo Borodjanke v Kyjevskej oblasti, v ktorých sú hlásené početné civilné obete.

Podľa posledných odhadov mohlo v juhoukrajinskom Mariupole zomrieť až 21 000 civilných obyvateľov.

Za hlavnú príčinu smrti a zranenia ľudí Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva označil okrem iného delostrelecké a raketové ostreľovanie či letecké bombardovanie.

Ukrajinská generálna prokuratúra eviduje 186 zabitých detí a ďalších 344 zranených maloletých. OHCHR zatiaľ potvrdil smrť 153 detí a 246 zranených maloletých obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet