Na hlavný obsah

OSN pripravuje tím pre evakuáciu civilistov z Azovstaľu

Putin s tým v zásade súhlasil, povedal hovorca šéfa OSN.

OSN pripravuje tím pre evakuáciu civilistov z Azovstaľu
Na ilustračnej snímke civilisti prechádzajú popri zničenom tanku v Mariupole. Foto: SITA/AP

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) vytvára medzinárodný tím expertov. Ten by mal koordinovať evakuáciu civilistov z oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom Mariupole.

Tím OSN by mal pri takejto evakuácii, ak sa ju vôbec podarí uskutočniť, spolupracovať s Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK). Informovala o tom vo štvrtok (28. 4.) agentúra AFP.

Oceliarne Azovstaľ sú posledným miestom organizovaného ukrajinského odporu v Mariupole proti presile ruských inváznych síl. Podľa AFP sa v podzemných bunkroch pod oceliarňami, takmer úplne zničenými v dôsledku ruských útokov, stále ukrýva asi 2 000 ukrajinských vojakov a 1 000 civilistov.

Putin v princípe súhlasil

„Ruský prezident Vladimir Putin v princípe súhlasil so zapojením OSN a MVČK do evakuácie civilistov z oceliarní Azovstaľ v Mariupole.“ Uviedol to Stéphane Dujarric, hovorca generálneho tajomníka OSN Antónia Gutteresa po utorkovom (26. 4.) stretnutí šéfa OSN s Vladimirom Putinom.

Dujarricov zástupca Farhan Haq v stredu uviedol, že OSN sa snaží pretaviť rámcovú dohodu Putina a Guterresa do konkrétnych detailov. Tie by umožnili zložitú evakuáciu civilistov z Azovstaľu skutočne zrealizovať.

„Predovšetkým chceme zaistiť, aby sa uplatnilo prímerie, ktoré by nám umožnilo odviesť ľudí do bezpečia,“ vyhlásil hovorca Farhan Haq.

Predstavitelia OSN v stredu rokovali s Moskvou aj Kyjevom, aby vypracovali „operačný rámec na včasnú evakuáciu civilistov“ z podzemia mariupolských oceliarní.

Presné načasovanie operácie bude podľa neho závisieť na prípadnej dohode medzi OCHA, ruským ministerstvom obrany, krízovým koordinátorom OSN pre Ukrajinu Aminom Awadom a ukrajinskými predstaviteľmi v Kyjeve.

António Guterres po stretnutí s Putinom odcestoval do Kyjeva. Tam sa vo štvrtok (28. 4.) stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom.

Obkľúčenie Mariupolu ruskými jednotkami spôsobilo v meste rozsiahlu humanitárnu katastrofu. Podľa ukrajinských úradov Rusko – napriek navonok deklarovanej ochote – prekazilo už viacero pokusov o evakuáciu civilistov z tohto strategického prístavného mesta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet