Na hlavný obsah

OSN zháňa 80 miliónov dolárov, chce predísť ekologickej katastrofe

Operácia spočíva v odstránení ropy z tankera v Jemene.

OSN zháňa 80 miliónov dolárov, chce predísť ekologickej katastrofe
Ilustračná snímka- ropný tanker. Foto: TASR/AP

Organizácia Spojených národov v piatok (8. 4.) vyzvala darcovské štáty, aby poskytli 80 miliónov dolárov (73,66 miliónov eur) na núdzovú operáciu. Tá spočíva v odstránení milióna barelov ropy z tankera kotviaceho od roku 1988 pri pobreží vojnou sužovaného Jemenu.

Tanker môže kedykoľvek vybuchnúť alebo vytiecť a spôsobiť veľkú ekologickú katastrofu v Červenom mori.

David Gressly, humanitárny koordinátor OSN pre Jemen, tvrdí, že tanker FSO Safer je „časovanou bombou“. Veľký únik ropy z neho „by spôsobil obrovskú ekologickú a humanitárnu katastrofu v krajine, ktorú už aj tak zdecimovala občianska vojna.“

„Ak peniaze nebudú k dispozícii v priebehu nasledujúcich šiestich týždňov, projekt sa nezačne načas. Táto časovaná bomba bude tikať naďalej,“ vyhlásil Gressly.

Presun ropy sa musí začať v júni

Po rokoch rokovaní podpísala začiatkom marca OSN s húsijskými povstalcami memorandum o porozumení. Umožňuje štvormesačnú núdzovú operáciu s cieľom eliminovať bezprostrednú hrozbu preložením ropy z tankeru Safer na iné plavidlo.

Z dlhodobejšieho hľadiska sa v memorande hovorí o výmene tankera Safer za iné plavidlo, schopné uskladniť takéto množstvo ropy po dobu 18 mesiacov.

Gressly, ktorý podpísal memorandum v mene OSN, uviedol, že núdzový presun ropy z lode Safer sa musí začať začiatkom júna a skončiť do konca septembra. Predísť sa tak má turbulentným vetrom a prúdom, ktoré začínajú v októbri a pokračujú v posledných mesiacoch roka, čo zvyšuje riziko rozpadnutia tankera.

Jemenská vláda tanker japonskej výroby kúpila v 80. rokoch minulého storočia. Loď slúžila na uskladnenie ropy z ropných polí predtým, ako túto ropu exportovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet