Na hlavný obsah

Ostreľovanie Charkova pokračuje, výbuchy bolo údajne počuť aj v Kyjeve

Ruskí vojaci majú problém so zásobovaním, tvrdí Kyjev.

Ruský vojenský konvoj.
Ruský vojenský konvoj.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

V ukrajinskej metropole sa v nedeľu (17. 4.) skoro ráno ozvali výbuchy, informovali miestne médiá. Sirény upozorňujúce na možné nebezpečenstvo bolo počas noci počuť po celej krajine.

Miestni predstavitelia zatiaľ žiadne podrobnosti o možných explóziách nezverejnili. Správy sa tak podľa agentúry Reuters nedalo nezávisle overiť.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že rakety pri Brovaroch zničili továreň na výrobu munície.

Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády Rusi aj naďalej čiastočne blokujú mesto Charkov a ostreľujú jeho rezidenčné štvrte. Podnikajú aj nálety na Mariupol. K útoku na mesto sa chystá podľa všetkého aj ruské námorníctvo. Tieto informácie sa teraz preverujú, uviedol generálny štáb.

Ruská invázia na Ukrajine pokračuje už 53. dňom. Podľa Kyjeva na územie Ukrajiny aj naďalej prúdia ruské jednotky najmä z Brjanskej, Kurskej a Voronežskej oblasti. Ruskí vojaci, ktorí už na ukrajinskom území sú, majú značné problémy so zásobovaním, tvrdí ukrajinský generálny štáb.

Podarilo sa im ale nazhromaždiť veľké množstvo munície. Nespokojnosť ruských vojakov však podľa Kyjeva aj naďalej rastie, a to najmä pre kvalitu dodávaného jedla a paliva a tiež nedostatočnú rotáciu jednotiek.

Rabovanie a násilnosti

Ako generálny štáb ukrajinskej armády vo svojej nedeľňajšej správe na facebooku dodal, na územiach obsadených Rusmi pokračuje rabovanie a násilnosti páchané na civilnom obyvateľstve.

Ukrajincom sa za posledných 24 hodín podarilo v Luhanskej a Doneckej oblasti odraziť desať ruských útokov. Zničili 15 ruských tankov a tri delostrelecké systémy.

Podľa britskej vojenskej rozviedky Rusi naďalej pokračujú v presune bojového aj ďalšieho vybavenia z Bieloruska smerom na východ Ukrajiny, okrem iného do oblastí neďaleko Charkova a Severodonecka.

Na východe krajiny tiež ruské delostrelectvo aj naďalej ostreľovalo ukrajinské pozície. „Aj keď sa Rusko teraz sústredí na východ Ukrajiny, jeho cieľ zostáva rovnaký. Snaží sa prinútiť Ukrajinu, aby sa vzdala svojej euroatlantickej orientácie a Rusko mohlo v regióne dominovať,“ citovalo britské ministerstvo obrany z novej správy britskej vojenskej rozviedky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet