Na hlavný obsah

Pandémia covidu a vojna na Ukrajine decimujú cestovný ruch na Slovensku

Rok 2021 bol horší než ten predchádzajúci.

Vlaňajšok bol pre cestovný ruch na Slovensku ešte horší ako prvý rok pandémie. Počet domácich návštevníkov klesol o viac ako 40 percent. V prípade zahraničných turistov až o 77 percent.

Záujem domácich o pobyty v kúpeľoch na prežitie týchto zariadení nestačí. V čase pandémie a teraz aj vojny na Ukrajine definitívne prišli o ťažiskové príjmy od zahraničných návštevníkov, predovšetkým z Ruska, Bieloruska a Ukrajiny.

„Niektoré kúpele sú, bohužiaľ, na pokraji krachu. Potrebujeme podporu ministerstva dopravy, aby sme zatraktívnili tieto destinácie kúpeľníctva na Slovensku aj pre iné trhy,“ uviedol Michal Fajin, člen dozornej rady Asociácie slovenských kúpeľov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Výpadok turistov cítia všetci poskytovatelia služieb v cestovnom ruchu na Slovensku. Pokles počtu návštevníkov a prenocovaní neznamená len chýbajúci príjem v rozpočtoch miest a obcí, ale aj v štátnom rozpočte.

Podľa ministra dopravy Andreja Doležala (nom. Sme rodina) už nestačí len sanovať výpadky, ale treba motivovať domácich aj zahraničných turistov. Zároveň pripustil, že štátna pomoc hotelom, reštauráciám, kúpeľom či akvaparkom by mohla pokračovať aj za január a február.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko