Na hlavný obsah

Pápež skritizoval Rusko za krutý a nezmyselný konflikt na Ukrajine

Urobil tak počas veľkonočnej omše.

Pápež skritizoval Rusko za krutý a nezmyselný konflikt na Ukrajine
Pápež František počas omše na Veľkonočnú nedeľu. Foto: TASR/AP

Pápež František vyzval svetových lídrov, aby vypočúvali prosby ľudu o mier na Ukrajine. Vo svojom tradičnom posolstve Urbi et Orbi (Mestu a svetu) v nedeľu (17. 4.) nepriamo skritizoval Rusko za to, že Ukrajinu zatiahlo do krutého a nezmyselného konfliktu.

Tohtoročnú Veľkú noc označila hlava katolíckej cirkvi za „Veľkú noc vojnovú“.

Ukrajina je podľa pápeža „ťažko skúšaná násilím a deštrukciou krutej a nezmyselnej vojny, do ktorej bola zatiahnutá“. „Videli sme priveľa krvi, priveľa násilností… prestaňte s ukazovaním svalov, keď ľudia trpia,“ dodal František.

„Každá vojna so sebou prináša následky, ktoré sa dotýkajú celého ľudstva – od oplakávania mŕtvych až po utečeneckú drámu a hospodársku a potravinovú krízu, ktorej príznaky už vidno,“ povedal pápež, ako ho citovala webová stránka VaticanNews.va.

„Mier je možný, mier je potrebný, mier je prvoradou zodpovednosťou všetkých,“ zakončil František svoju kázeň, v ktorej sa okrem Ukrajiny venoval aj ďalším krízovým oblastiam sveta – Blízkemu východu, Afganistanu, Mjanmarsku či štátom v oblasti afrického Sahelu.

Pápež: Nezvykajme si na vojnu

„Prosím, nezvykajme si na vojnu!“ vyzval pápež. „Všetci sa zaviažme, že budeme úpenlivo prosiť o mier, z našich balkónov aj v našich uliciach! Aby svetoví lídri vypočuli prosbu ľudí o mier,“ dodal.

Svätý Otec povedal, že neustále myslí na „všetky ukrajinské obete, milióny utečencov a vnútorne vysídlených osôb, rozdelené rodiny, starých ľudí, ktorí zostali na všetko sami, aj na zničené životy a mestá zrovnané so zemou“.

Veľkonočná omša a následné posolstvo sa tento rok prvýkrát po dvoch rokoch odohrali priamo na Námestí sv. Petra. V predchádzajúcich rokoch pápež omšu slúžil pre pandémiu covidu v obmedzenom režime vo vnútri Baziliky sv. Petra.

Na svätopeterskom námestí a v priľahlom okolí Františkovým slovám načúvali desaťtisíce ľudí. Vatikán ich počet odhadol na 50 000, uviedla agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet