Na hlavný obsah

Parlament čaká voľba predsedu NKÚ. Koalícia favorita zatiaľ nemá

Úrad v súčasnosti vedie Karol Mitrík.

Parlament čaká voľba predsedu NKÚ. Koalícia favorita zatiaľ nemá
Na ilustračnej snímke nápis na budove Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Foto: TASR

Najvyšší kontroloný úrad (NKÚ) hľadá svojho nového predsedu. Tomu dosluhujúcemu, Karolovi Mitríkovi, sa končí sedemročné funkčné obdobie koncom mája.

V parlamente sú viacerí kandidáti, no podľa koaličných poslancov zatiaľ nie je zhoda ani na jednom mene. Situácia je o to komplikovanejšia, že pri voľbe predsedu kontrolného úradu sa pravidelne argumentuje jedným nepísaným pravidlom. Stolička patrí nominantovi opozície. Práve to v minulosti rozhádalo politickú scénu.

Štyria kandidáti a jedna voľná stolička. V parlamente sa schyľuje k voľbe predsedu NKÚ. Koalícia by chcela Mitríkovho nástupcu zvoliť už v nasledujúcich týždňoch. V opačnom prípade by musel nadsluhovať. Téme sa venoval v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktor RTVS Matej Baránek.

Viskupič: Nemáme dohodu na konkrétnom mene

Podobný prípad sa už v minulosti stal. Ján Jasovský, ktorého nominovalo niekdajšie HZDS, viedol úrad desať rokov. Funkčné obdobie predsedu NKÚ je pritom sedemročné. Poslanec za SaS Marián Viskupič v súčasnosti tvrdí, že koalícia ešte nemá dohodu na konkrétnom mene a musí hľadať kompromis.

„Zatiaľ taktiež neviem o žiadnych dohodách. Myslím si, že treba ísť krok za krokom. Bude priestor na hľadanie riešenia,“ priblížil poslanec pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

V zozname kandidátov sa nachádzajú koaliční aj opoziční nominanti. Práve politické delenie môže spôsobiť pri voľbe problémy. Roky sa v tejto súvislosti argumentuje nepísaným pravidlom, že NKÚ obsadzuje opozičný kandidát. Smer-SD je skeptický.

„Po skúsenostiach s touto vládnou koalíciou, ktorá nič nedodržala, myslíme si, že nebude rešpektovať ani túto požiadavku, resp. toto nepísané pravidlo, ktoré sa rešpektovalo v parlamente,“ uviedol podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár.

Voľba predsedu kontrolórov priniesla problémy už v minulosti

Problém je, že spomínané pravidlo spôsobilo už v minulosti medzi politikmi nemalé roztržky. Ak by sa pretočili hodinky o sedem rokov dozadu, väčšina vtedajšej opozície navrhovala na predsedu NKÚ Maroša Žilinku.

Proti nemu stáli dvaja ďalší opoziční kandidáti, za ktorými stáli jednotlivci. Karola Mitríka vhodil do osudia vtedajší šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo s poznámkou, že ide o profesionálneho kandidáta so skúsenosťami.

„Má profil, ktorý je podobný s Českom, Poľskom a Maďarskom. Navrhol som ho ako opozičný poslanec,“ povedal v roku 2015 Frešo.

Jednofarebná koalícia Smeru-SD Mitríka zvolila. No opozícia si myslela, že sociálni demokrati si vybrali do vedenia lojálneho človeka, ku ktorému mal vraj blízko aj sám Robert Fico (Smer-SD).

„Ja som hlasoval za Maroša Žilinku. Je to erudovaný prokurátor, ktorý sa venuje práve ekonomickej kriminalite. Tú by mal tiež NKÚ odhaľovať. Je smutné, že predložili aj dvoch kandidátov Smeru, je zjavné, že Smer si bude rozhodovať, kto bude najviac tolerovať korupčné podozrenia,“ povedal niekdajší poslanec Daniel Lipšic (OĽANO-NOVA).

Frešo po voľbe odmietol akékoľvek dohody so Smerom-SD. Ako plánuje pri hľadaní nástupcu Karola Mitríka postupovať súčasná koalícia, sa zatiaľ nevie. Nikto z oslovených poslancov zatiaľ o konkrétnom mene nehovorí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál