Na hlavný obsah

Pasové kontroly na hraniciach. V Komárne pripomenuli nedávnu históriu

Pribudli závory aj pasová služba.

Prejsť zo slovenskej strany Dunaja na maďarskú nebolo vždy samozrejmé. Prísne hraničné kontroly si dodnes mnohí pamätajú. V Komárne sa stretli bývalí kolegovia, ktorí kedysi slúžili na spoločných hraniciach s našim južným susedom.

Pripomenuli si 15. výročie vstupu Slovenska aj Maďarska do Schengenu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Dlhé kolóny, pasová kontrola aj zhabanie tovaru. Taký bol rituál prechodu cez hranice pred rokom 1989. O niekoľko desiatok rokov neskôr, tentokrát však na hraničnom priechode z Maďarského Komáromu do Komárna, opäť pribudli závory aj pasová služba. Kontrolovali sa cestovné doklady aj výjazdové doložky.

„Chceli sme naozaj ľuďom ukázať aké to bolo. Nikto to nechcel v zlom, ale museli sme to robiť, boli to povinnosti,“ povedal Ján Ignaták, prezident Medzinárodnej policajnej asociácie Slovensko.

Na hraniciach sa deň pred sviatkom práce stretli starí kolegovia z hraníc – colníci, stráž aj pasováci zo Slovenska, z Maďarska a zo Slovinska. Mnohí z nich voľakedy odkontrolovali tisícky ľudí priamo v Komárne.

„Sme sa pýtali, či majú diplom so sebou a rodné listy. A to bol prvý znak, že chce emigrovať,“ priblížil Robert Krmášek, bývalý colník v Komárne.

„Úlohou našej jednotky bol doprovod kapitalistických lodí, teda rakúskych a nemeckých. Doprevádzali sa motorovými člnmi,“ nadviazal naňho Peter Soroka, veliteľ tretieho poriečneho oddielu Komárno.

Priniesli nielen spomienky, ale aj autá, techniku či uniformy. Bývalý Colný úrad sa tak zmenil na jednodňové múzeum, kde sprievodcami boli naozajstní pamätníci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko