Na hlavný obsah

Peskov: Rusko nevydiera, je spoľahlivým dodávateľom plynu a ropy

Gazprom zastavil dodávky plynu do Poľska a Bulharska.

Peskov: Rusko nevydiera, je spoľahlivým dodávateľom plynu a ropy
Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Požiadavka platiť za dodávky ruského plynu v rubľoch nie je vydieraním, vyhlásil v stredu (27. 4.) hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS.

Rusko podľa neho obnoví dodávky plynu Poľsku a Bulharsku hneď, ako za ne tieto krajiny „patričnou formou“ zaplatia. Rusko zostáva spoľahlivým dodávateľom energetických surovín, dodal hovorca.

Varšava hovorí o vydieraní

Prezident Vladimir Putin sa nechystá o situácii rokovať s poľskými a bulharskými predstaviteľmi, povedal Peskov. Rusko podľa neho muselo prejsť na platby v rubľoch z čírej nevyhnutnosti po tom, čo Rusku západné krajiny „ukradli značnú časť jeho rezerv“.

Ruské rezervy uložené na Západe zbrazili v rámci sankcií, ktorými sa Západ snaží Rusko prinútiť k ukončeniu vojny na Ukrajine.

Podľa Peskova išlo o „bezprecedentné a nepriateľské kroky v oblasti ekonomiky a financií, ktoré proti nám podnikli nepriateľské krajiny“. Tie podľa neho „zablokovali, čiže rusky povedané ukradli“ značnú časť ruských rezerv. To malo za následok nový spôsob platenia, ktorý Putin nariadil dekrétom.

Ruský plynárenský podnik Gazprom v stredu (27. 4.) ráno zastavil dodávky plynu do Poľska a Bulharska kvôli tomu, že krajiny nezaplatili za plyn v rubľoch.

Zastavenie dodávok plynu je podľa Sofie vydieranie a Gazprom porušil zmluvu. Varšava sa plánuje domáhať odškodnenia za porušenie platného kontraktu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet