Na hlavný obsah

Kellner pád vrtuľníka zrejme prežil, zomrel až pri čakaní na záchranárov

Píše sa to v novej žalobe preživšieho z nehody.

Kellner pád vrtuľníka zrejme prežil, zomrel až pri čakaní na záchranárov
Na snímke miesto havárie vrtuľníka na Aljaške, pri ktorej zahynul aj český miliardár Petr Kellner. Foto: TASR/AP

Český miliardár Petr Kellner zrejme prežil minuloročnú haváriu vrtuľníka v horách na Aljaške, ale zomrel počas čakania na príchod záchranárov, ktoré trvalo príliš dlho pre zlyhanie spoločnosti prevádzkujúcej stroj.

Píše sa to v novej žalobe, ktorú podal jediný preživší havárie, Čech David Horváth. Informuje o tom Anchorage Daily News.

Podľa ďalšej žaloby bol horský vodca Gregory Harms tiež nažive krátko po nehode. V súdnych dokumentoch sa však neuvádza, ako dlho mohli byť Kellner a Harms živí, čo bolo príčinou ich smrti ani či ich bolo možné zachrániť, ak by reagovali rýchlejšie.

Nehodu prežil len Horváth, ktorého záchranári dostali z vraku až približne šesť hodín po nehode. Teploty boli v oblasti hlboko pod bodom mrazu.

Firma reagovala na nehodu neskoro, tvrdí Horváth

Horváth teraz žaluje spoločnosť Soloy Helicopters, ktorá vrtuľník prevádzkovala. Tvrdí, že spoločnosť reagovala na nehodu príliš neskoro, keďže od posledného signálu z vrtuľníka do upozornenia záchranárov na núdzovú situáciu uplynulo približne 2,5 hodiny.

Horváthova americká právnička Tracey Knutsonová v žalobe opisuje, čo musel český snowboardista a Kellnerov fotograf zažiť. „Bol uväznený v pokrčenej helikoptére, ktorá bola plná snehu, leteckého paliva a krvi,“ píše sa v dokumente.

Horváth strávil po nehode týždeň v aljašskej nemocnici, kde štyri dni tvrdili, že je v kritickom stave. Knutsonová povedala, že mal zlomené rebrá a vykĺbené obe kolená, ktoré mu lekári museli operovať. Utrpel aj omrzliny na rukách, ktoré si vyžiadali amputáciu niektorých prstov pravej ruky a všetkých prstov ľavej ruky.

Nejde o prvú žalobu

„Okrem traumy z bezprostrednej smrti svojich dvoch spoločníkov a pilota musel pán Horváth prežiť aj smrť dvoch spoločníkov, ktorí čakali na záchranu,“ uvádza sa v žalobe.

Spoločnosť Soloy Helicopters je tiež terčom ďalšej žaloby podanej v mene partnerky horského vodcu Harmsa a jeho dieťaťa, ktorá tvrdí, že pilot vrtuľníka nemal dostatok skúseností na podobné lety a prevádzkovateľská spoločnosť nemala náležitý dohľad nad jeho strojom.

Na jeho zmiznutie tiež upozornila príliš neskoro. Podľa žaloby zostal Harms nažive aj istý čas po nehode.

Spoločnosť Soloy Helicopters vo svojom vyhlásení uviedla, že nemôže komentovať prebiehajúce súdne spory. Vo vyhlásení sa však uvádza, že sa snaží Horvathovu žalobu urovnať mimosúdnou cestou, ktorej podrobnosti nechce komentovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet