Na hlavný obsah

Plyn z Ruska nemá v Európe alternatívu, povedal Putin

Zastavenie jeho toku by viac poškodilo EÚ, myslí si.

Plyn z Ruska nemá v Európe alternatívu, povedal Putin
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok (14. 4.) varoval, že prípadné prijatie energetických sankcií v podobe zákazu či zrieknutia sa dovozu ruskej ropy, plynu a uhlia by v prvom rade postihlo iniciátorov takýchto krokov, a to poklesom životnej úrovne Európanov a znížením konkurencieschopnosti európskych ekonomík.

„Pokusy západných krajín vytlačiť ruských dodávateľov a nahradiť naše energetické zdroje alternatívnymi dodávkami nevyhnutne postihnú celú svetovú ekonomiku. Následky takéhoto kroku môžu byť veľmi bolestivé, a to v prvom rade pre samotných iniciátorov takejto politiky,“ uviedol Putin.

Najviac na tom udivuje, že tzv. partneri z nie priateľských krajín sami priznávajú, že sa nemôžu zaobísť bez ruských energetických zdrojov. Vrátane zemného plynu. Jeho racionálna zámena pre Európu jednoducho chýba,“ dodal.

„Dodávky z iných krajín, hlavne zo Spojených štátov, ktoré môžu poslať do Európy, vyjdú spotrebiteľov poriadne drahšie. Prejaví sa to na životnej úrovni ľudí a na konkurencieschopnosti európskej ekonomiky,“ varoval ruský prezident.

Rakúsko, Maďarsko a Nemecko nechcú okamžité embargo na ruské suroviny

Európska únia zvažuje, že sa zbaví závislosti od energetických surovín z Ruska. Nalieha na ňu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého príjmy z vývozu ropy, plynu a uhlia financujú Putinovu vojnu proti jeho vlasti, ktorá trvá 50. deň a vyžiadala si podľa odhadov už desaťtisíce životov.

Ale napríklad Rakúsko, ktoré získava 80 percent zemného plynu z Ruska, sa stavia proti okamžitému ukončeniu dovozu ruského plynu. Alpská krajina spolu s Nemeckom či Maďarskom tvrdí, že takýto krok zatiaľ nie je z ekonomických dôvodov možný a spôsobil by značné škody.

Putin podľa Interfaxu kritizoval zástupcov Zelených v nemeckej vláde, zasadzujúcich sa za obmedzenie dodávok ruského plynu.

„Sú pripravení zabudnúť na celú zelenú agendu a znovu vsadiť ekonomiku s veľkou uhlíkovou stopou, ktorú ešte nedávno chceli úplne zatvoriť ako archaickú a špinavú. Mnohé strany postavili volebné kampane na ekologických heslách. Kde to všetko teraz je? Všetko vyhodili do smetí, v praxi sa správajú úplne inak,“ vyhlásil. Zelení sa podľa neho snažia vlastné chyby a nedostatok odbornosti v energetike a ďalších sférach zamaskovať a zvaliť na Rusko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet