Na hlavný obsah

Po dvoch rokoch sa konala zbierka pre ľudí trpiacich rakovinou

Vo štvrtok si na Slovensku pripomínali Deň narcisov.

Po dvoch rokoch sa konala zbierka pre ľudí trpiacich rakovinou
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Do ulíc sa po dvojročnej prestávke vrátila zbierka Deň narcisov – 26-krát ju organizuje Liga proti rakovine (LPR). Z vyzbieraných peňazí pomáha ľuďom s onkologickým ochorením. Na Slovensku ročne pribudne približne 40 000 takýchto pacientov. Preto dnešok patrí aj zdôrazňovaniu prevencie.

Takmer každý pozná človeka alebo rodinu, ktorým do života zasiahlo onkologické ochorenie. Aj to je dôvod, prečo sa vo štvrtok (28. 4.) ľudia pristavili pri dobrovoľníkoch, ktorých bolo na celom Slovensku 9 000.

Jednorazový peňažný príspevok pre onkologických pacientov v hmotnej núdzi, osveta, psychologické poradenstvo, fungovanie rehabilitácií či rôznych kurzov v centrách pomoci v Bratislave, Martine i v Košiciach. Aj na to sa používajú vyzbierané peniaze.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Momentálne máme vyše 400 zapísaných pacientov a návštevníkov v našom centre. Našou úlohou nie je suplovať lekárov ani pomoc štátu, ale zameriavať sa hlavne na psychosociálnu starostlivosť o pacientov a ich blízkych,“ uviedla Ľubica Slatina, manažérka Centra pomoci LPR v Košiciach.

Zodpovednú úlohu nemajú len dobrovoľníci v uliciach, ale aj tí, ktorí rátajú a zapisujú obsah pokladničiek. V tomto košickom centre ich musia spracovať 250. Do jednej z nich prispela aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko