Na hlavný obsah

Počet obetí záplav a zosuvu pôdy na Filipínach stúpol na 58

Mnoho ľudí je stále nezvestných.

Počet obetí záplav a zosuvu pôdy na Filipínach stúpol na 58
Záchranári pomáhajú evakuovať obyvateľov v zaplavenej dedine Panitan na filipínskom ostrove Panay. Foto: TASR/AP

Tropická búrka Megi, ktorá na Filipínach spôsobila zosuvy pôdy a záplavy, si vyžiadala najmenej 58 mŕtvych. S odvolaním sa na v stredu (13. 4.) aktualizovanú oficiálnu bilanciu obetí o tom informuje agentúra AFP.

Najviac ľudí zahynulo v okolí mesta Baybay v centrálnej provincii Leyte, kde zosuvy pôdy zasiahli niekoľko dedín. Podľa miestnych úradov v okolí mesta zahynulo najmenej 47 ľudí a ďalších 27 ľudí je nezvestných. Pátranie po obetiach po nočnej prestávke obnovili po východe slnka.

Najmenej päť ľudí podľa polície zahynulo v dedine Pilar v provincii Leyte. Väčšinu domov v tejto dedine zmietol do mora mohutný zosuv pôdy. Traja ľudia zahynuli tiež na južnom ostrove Mindanao a traja na ostrove Negros.

Búrka Megi udrela na filipínske súostrovie v nedeľu (10. 4.). Priniesla so sebou silné zrážky a narušila v tejto prevažne katolíckej krajine dopravu pred veľkonočnými sviatkami.

Mnoho domov a polí zatopilo, mnoho ciest zostalo neprejazdných a na niektorých miestach sa prerušili dodávky elektriny. Viac ako 17 000 obyvateľov Filipín muselo opustiť svoje domovy a vyhľadať útočisko v provizórnych príbytkoch.

Filipíny zasiahne ročne v priemere dvadsať tropických búrok, ktoré spôsobujú záplavy a zosuvy pôdy. Pri tajfúne Rai, ktorý postihol Filipíny v decembri, prišlo o život viac ako 400 osôb a vyše 1 000 utrpelo zranenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet