Na hlavný obsah

Podľa Britov sa Rusi pokúšajú o nábor bojovníkov aj v moldavskom Podnestersku

Rusko má v regióne zhruba 500 až 750 vojakov.

Podľa Britov sa Rusi pokúšajú o nábor bojovníkov aj v moldavskom Podnestersku
Vojak stojí na tanku v ukrajinskej dedine Lukjanivka. Foto: TASR/AP

Snaha ruských síl o zvýšenie svojej bojovej sily zahŕňa aj pokus o nábor bojovníkov z moldavského odštiepeneckého regiónu Podnestersko. Informovalo o tom v nedeľu (10. 4.) britské ministerstvo obrany.

„V reakcii na narastajúce straty sa ruské ozbrojené sily snažia posilniť počet svojich vojakov personálom prepusteným z vojenskej služby od roku 2012. Snahy o vytvorenie väčšej bojovej sily zahŕňajú aj pokusy o nábor z neuznaného regiónu Podnestersko v Moldavsku,“ uviedlo britské ministerstvo obrany na sociálnej sieti.

Začiatkom februára sa na území Podnesterska konalo cvičenie ruských jednotiek. Došlo k nemu v situácii, keď sa pri východnej hranici Ukrajiny hromadili ruské jednotky, časť ktorých potom 24. februára začala inváziu na územie Ukrajiny.

Dodnes medzinárodne neuznávaný štát

Rusko má v Podnestersku zhruba 500 až 750 vojakov a ďalších zhruba 450 príslušníkov mierových síl. Ruské jednotky sú v separatistickom regióne rozmiestnené od roku 1992, keď Podnesterci viedli krátku vojnu s Moldavskom a vyhlásili nezávislosť.

Podnestersko je naďalej medzinárodne neuznaný, ale inak de facto samostatný štát v Moldavsku na území s ruským obyvateľstvom. Rozprestiera sa na ľavom brehu rieky Dnester, má rozlohu 4 163 štvorcových kilometrov a vyše 465 000 obyvateľov.

Nezávislosť Podnesterska dodnes neuznal nijaký štát ani medzinárodná organizácia. Urobili tak iba separatistické regióny ako Abcházsko, Južné Osetsko a Náhorný Karabach, hoci sami majú problémy s medzinárodným uznaním.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet