Na hlavný obsah

Podnestersko poprelo, že sa na jeho území pripravujú ruské vojská na útok

V neuznávanej republike je asi 1 500 ruských vojakov.

Podnestersko poprelo, že sa na jeho území pripravujú ruské vojská na útok
Na snímke vlajka Podnesterska. Foto: Wikipedia - Voľné dielo

 Za „úplne nepravdivé“ označilo Podnestersko ukrajinské tvrdenie, že sa ruské jednotky na jeho území presúvajú a môžu sa pripravovať na útok na Ukrajinu zo západu. Informovala o tom v nedeľu (3. 4.) agentúra AP.

Separatistická proruská republika Podnestersko sa od Moldavska odtrhla v 90. rokoch minulého storočia, keď separatistov aktívne podporili ruskí vojaci.

Ukrajinský generálny štáb predtým uviedol, že ruské jednotky nasadené v Podnestersku sa pripravujú „demonštrovať pripravenosť k ofenzíve a prípadne aj k nepriateľským akciám proti Ukrajine“.

„Informácie šírené ukrajinským generálnym štábom sú úplne nepravdivé,“ uviedlo vo vyhlásení podnesterské ministerstvo zahraničia. Dodalo, že predstavitelia Podnesterska opakovane „deklarovali, že Ukrajine nič nehrozí“.

Rezort dodal, že „mobilizáciu vojsk v Podnestersku žiadne informácie nepotvrdzujú“ a že „štátne inštitúcie starostlivo monitorujú bezpečnostnú situáciu v regióne“.

Výzvy Kišiňova na odchod ruských vojakov Moskva dlhodobo odmieta s tým, že „mierové jednotky“ chránia ruskú menšinu. Podľa AP je v Podnestersku nasadených okolo 1 500 ruských vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet