Na hlavný obsah

Podozrivý muž z newyorského metra zostane vo väzbe

V utorok mal zaútočiť na ľudí v metre.

Podozrivý muž z newyorského metra zostane vo väzbe
Frank R. James, podozrivý z útoku v metre v New Yorku. Foto: TASR/AP

Muž podozrivý z utorkového (12. 4.) útoku na metro v New Yorku, pri ktorom utrpeli zranenia takmer tri desiatky ľudí, musí zostať vo väzbe bez možnosti kaucie, rozhodol vo štvrtok (14. 4.) americký federálny súd.

Prokuratúra pri štvrtkovom prvom pojednávaní vyhlásila, že 62-ročný Frank James svojím činom vystrašil desaťmiliónové mesto spôsobom, ktorý New York nezažil za posledných 20 rokov.

Jamesovi verejní obhajcovia sa rozhodnutia súdu nebránili a požiadali o posúdenie psychického stavu podozrivého. Zároveň v kauze varovali pred unáhlenými závermi.

„Obžalovaný hrozivým spôsobom začal paľbu na pasažierov v preplnenom vozidle metra, prerušil ich rannú cestu do práce spôsobom, ktorý mesto nezažilo viac ako dvadsať rokov,“ povedala prokurátorka Sara Winiková. „Útok obžalovaného bol vopred premyslený, starostlivo naplánovaný a vystrašil obete aj celé mesto,“ dodala.

Muž už mal problémy so zákonom

James podľa obžaloby odpálil pri utorkovej rannej špičke vo vozidle metra dymovnicu a následne začal strieľať do ľudí. Desať ich postrelil a ďalších asi 20 cestujúcich utrpelo iné zranenia, nikoho život však nie je ohrozený.

Podľa vyšetrovateľov vystrelil podozrivý asi 33-krát, konal premyslene a disponoval prostriedkami na to, aby spáchal aj ďalšie útoky.

Polícia našla na mieste činu Jamesovu kreditnú kartu, jeho mobil a kľúč k dodávke, ktorú mal prenajatú. Vyšetrovatelia tiež našli na mieste zbraň, ktorou útok zjavne vykonal a ktorú si podľa dostupných záznamov James zaobstaral v roku 2011 v štáte Ohio.

Podozrivý unikal polícii asi 30 hodín, nakoniec sa ho podarilo dopadnúť bez väčšieho incidentu. Polícia oznámila, že k jeho nájdeniu pomohol tip od verejnosti, niektoré americké médiá prišli so správou, že sa James nahlásil polícii sám.

Motív činu nie je známy

Jamesova obhajkyňa Mia Eisnerová-Grynbergová vo štvrtok varovala, že predbežné zistenia sú v podobných prípadoch často veľmi nepresné. Dodala, že podozrivý na seba upozornil úrady sám hneď, ako si uvedomil, že po ňom pátra polícia.

Motív činu zostáva naďalej nejasný, polícia v stredu uviedla, že neprišla na akékoľvek Jamesove väzby na medzinárodné či vnútorné teroristické organizácie.

Podozrivý však v poslednom čase zverejňoval videá plné hnevu na serveri YouTube, v ktorých okrem iného nadával na starostu Erica Adamsa, zaobchádzanie s bezdomovcami v metre a na rozšírenie ozbrojeného násilia.

Podozrivý čelí obvineniu z útoku na verejnú dopravu, čo je federálny teroristický zločin, za ktorý hrozí až doživotie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet