Na hlavný obsah

Politika nulového covidu v Hongkongu nevyšla, mesto zažíva najsmrteľnejšiu vlnu na svete

Infikovali sa už viac ako tri milióny ľudí.

Politika nulového covidu v Hongkongu nevyšla, mesto zažíva najsmrteľnejšiu vlnu na svete
Žena má na tvári ochrannú masku proti ochoreniu COVID-19. Foto: ČTK/AP/Kin Cheung

Nová mutácia variantu omikron spravila z Hongkongu mesto s najvyššou úmrtnosťou na ochorenie COVID-19 na svete. Zomiera tam denne toľko ľudí ako nikde inde na svete počas uplynulých dvoch rokov.

Vypuknutie ochorenia spôsobené prenosnejším variantom spôsobilo šok pre čínske územie, kde stratégia „nulového covidu“ obmedzila prípady a úmrtia na minimum. Ani snaha hromadného testovania, sledovania kontaktov, zatvárania hraníc a prísnych karanténnych požiadaviek neobmedzila stúpajúce čísla.

Začiatkom roku 2022 sa Hongkong vynímal ako úspešný príbeh ukončenia pandémie. Infikovaných bolo menej ako jedno percento populácie a mesto zaznamenalo okolo 200 úmrtí na covid v populácii s takmer 7,5 miliónmi ľudí.

Potom nastúpil variant omikron a jeho nákazlivejší bratranec B.A.2. Odvtedy sa predpokladá, že sa infikovali viac ako tri milióny ľudí.

Zatiaľ čo experti súhlasia s tým, že prístup mal zmysel pre Hongkong na začiatku pandémie, kritici tvrdia, že to tiež vyvolalo väčšiu nepripravenosť vlády.

Čo sa tam pokazilo?

Dôvodov na zhoršenie situácie je viac. Ako uvádza portál The New Yorker, zdá sa, že kľúčovým faktorom je nízka miera zaočkovanosti starších ľudí. Pred prudkým nárastom omikronu menej ako štvrtina ľudí starších ako osemdesiat rokov dostala dve dávky vakcíny.

Financial Times dodáva, že väčšina z nich bola zaočkovaná vakcínou od Sinovacu, ktorá je trochu slabšia, pokiaľ ide o ochranu pred ochorením. Výrobcovia však tvrdia, že vakcína chráni pred ťažkým priebehom ochorenia.

Úspech nulového covidu tiež znamenal, že len málo ľudí získalo prirodzenú imunitu. Obyvatelia získali pocit, že vakcína nie je nutná. Viedlo to k nižšej urgencii starých ľudí dať sa zaočkovať.

Prísne pravidlá najmä pre cudzincov

Najviac pandémiu pocítili ľudia, ktorí museli cestovať do Hongkongu zo zámoria. „Museli byť 21 dní v karanténe v hoteli a podstúpiť sériu testov, kým ich pustili do komunity. Hongkong je jedným z najviac prepojených miest na svete, no počas pandémie je mimoriadne ťažké sa tam dostať,“ uviedol pre The New Yorker Siddharth Sridhar, lekár a klinický virológ na oddelení mikrobiológie na Hongkongskej univerzite.

Existovali tiež veľmi rozsiahle programy sledovania kontaktov a izolácie. „V minulosti, keď sa veci zhoršili – hovorím o stovke prípadov denne, tak sa spustilo univerzálne testovanie určitých vysoko rizikových populácií, ako sú taxikári, pracovníci v reštauráciách alebo zahraniční pomocníci v domácnosti,“ dodal.

Politike nulového covidu prospela aj poctivosť obyvateľov v nosení respirátorov. Ich použitie bolo zo strany ľudí takmer 100-percentné.

Sridhar tiež upozornil, že „v Hongkongu je covid vnímaný tak, že ide o smrteľnú chorobu, pri ktorej musíte vyhľadať lekársku pomoc bez ohľadu na závažnosť choroby. Ľudia sú z toho vydesení. V podstate to vidia ako nové SARS. Navyše je tu kultúra chodiť na pohotovosť aj pri prechladnutí.“

Opatrenia spôsobujú v Hongkongu chaos

Úradníci najskôr povedali, že v Hongkongu v januári neplánujú sociálne dištancovanie sa, potom okamžite zatvorili bary a telocvične a zakázali lety z ôsmich krajín. Úrady ďalej zrušili všetky veľké verejné podujatia a museli sa zatvoriť kozmetické salóny a ďalšie podniky.

Ako pripomína The New York Times, vo februári úradníci sľúbili, že otestujú každého obyvateľa. Potom od týchto plánov upustili. V marci (17. 3.) zatvorili verejné pláže len tri dni po tom, ako správkyňa mesta Carrie Lamová upozornila na možnosť uvoľnenia obmedzení.

Mnoho obyvateľov Hongkongu sa pre nedostatočné informácie zo strachu z prísneho lockdownu ponáhľalo nakúpiť si potraviny. Nastal v nich chaos a Lamová prestala organizovať pravidelné tlačové konferencie.

„Celý prístup vlády sa zdal byť chaotický,“ povedal Lau Siu-kai, ktorý radí Pekingu v oblasti politiky. „Cieľ, ktorý sa má dosiahnuť, nie je jasný a použitá taktika sa zdá byť nestabilná a premenlivá.“

Lamová sa minulý týždeň opäť objavila pred médiami s prísľubom, že bude lepšie komunikovať s verejnosťou. Ale keď sa jej novinári spýtali na ďalšie podrobnosti o hromadnom testovaní, povedala, že žiadne nemá. O deň neskôr, keď sa ju to znova pýtali, Lamová vyčítala reportérovi, že „zbytočne“ zaberá čas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet