Na hlavný obsah

Poľská legislatíva sťažuje pomoc utečenkám, ktoré sa stali obeťami znásilnenia

Niektoré Ukrajinky pomoc nedostali.

Poľská legislatíva sťažuje pomoc utečenkám, ktoré sa stali obeťami znásilnenia
Ženy a deti utekajúce pred vojenským konfliktom na Ukrajine čakajú na autobus do mesta Przemysl na poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode Medyka na hraniciach s Poľskom. Foto: TASR/AP

Poľské zákony bránia pomoci Ukrajinkám, ktoré sa vo vojne stali obeťami znásilnenia ruskými vojakmi. Tvrdia to ľudskoprávne organizácie. Upozorňujú, že takmer úplný zákaz potratov v Poľsku sa spolu s nedostatkom kľúčových liekov a produktov na sexuálne a reprodukčné zdravie, stal prekážkou humanitárneho úsilia.

Poskytnutie lekárskej pomoci obetiam znásilnenia je tak veľmi komplikované. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková.

Prísna legislatíva

Experti tvrdia, že bezpečný prístup k núdzovej antikoncepcii a interrupciám je v čase vojny nevyhnutný. Najmä preto, lebo ženy, ale aj deti, sú veľmi zraniteľné čo sa týka sexuálneho zneužívania.

Aj keď Poľsko prijalo najviac utečencov z Ukrajiny, tamojšia prísna legislatíva pomoc ženám, ktoré sa stali obeťami znásilnenia, sťažuje. Napríklad varšavská radnica tvrdí, že nie všetky vedia tento čin dokázať.

Urszula Bertinová z organizácie Teta Barbara v Nemecku pomáha Poľkám s interrupciami. Pre tamojšieho verejnoprávneho vysielateľa RBB vysvetlila, že už vedia o niekoľkých prípadoch Ukrajiniek, ktoré vo vojne znásilnili a v Poľsku pomoc nedostali.

„Je to poburujúce, že ani v takomto prípade – ide predsa o výnimočný stav, o vojnu, o zločin – úrady neuvoľnili zákon,“ konštatovala.

Otvorený list

Daniela Mužíková z Amnesty International Slovensko hovorí, že viac ako 60 organizácií poslalo európskym vládam otvorený list. Žiadajú, aby vydali usmernenia, ktoré objasňujú, že starostlivosť o sexuálne a reprodukčné zdravie a prístup k interrupciám či antikoncepcii, je základnou zdravotnou starostlivosťou a musí sa poskytovať bezplatne.

„Aj ženevská konvencia a mnohé ďalšie medzinárodné dokumenty požadujú, že všetky ženy, ktoré zažili znásilnenie alebo inú formu sexuálneho násilia vo vojnovom konflikte a výsledkom toho je otehotnenie, majú právo na interrupciu. Bez ohľadu na to, aký je aktuálny stav v tej danej krajine,“ priblížila.

V Poľsku sú potraty prakticky zakázané. Dajú sa zrealizovať len v prípade ohrozenia zdravia alebo života ženy. Podľa Mužíkovej by však v súvislosti s vojnou na Ukrajine aj Varšava mala zmeniť postoj. A umožniť výnimku pre Ukrajinky na úteku.

„Problém by mohol nastať v tom, že poskytovatelia a poskytovateľky zdravotnej starostlivosti by aj napriek takejto výnimke mohli odmietnuť poskytnúť interrupciu. Pre vlastné presvedčenie alebo zo strachu, že túto výnimku by mohli neskôr použiť proti nim,“ vysvetlila.

Upozornila, že poľská legislatíva je v rozpore s medzinárodným právom a tlak na systémovú zmenu bude pokračovať. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál