Na hlavný obsah

Poľsko je pripravené chrániť vzdušný priestor SR, oznámil Naď

Urobí tak, ak sa SR rozhodne uzemniť stíhačky MiG-29.

Poľsko je pripravené chrániť vzdušný priestor SR, oznámil Naď
Na snímke stíhačky MiG-29. Foto: TASR/AP

Poľsko je pripravené po uzemnení stíhačiek MiG-29 chrániť vzdušný priestor Slovenska. Severný sused SR bude ochraňovať slovenské nebo, kým neprídu do krajiny obstarané stíhačky F-16 z USA.

Oznámil to minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) v piatok (29. 4.) po rokovaní s poľským rezortným kolegom Mariuszom Blaszczakom.

Naď pripomenul, že Slovensko má vážne problémy so stíhačkami MiG-29. A to z technického, medzinárodne-politického i bezpečnostného hľadiska v súvislosti s ich prevádzkou. Rovnako je problém s nedostatkom pilotov.

„Hneď po tom, ako sa prijmú potrebné legislatívne opatrenia, na ktorých začneme robiť okamžite, bude Poľsko pripravené do momentu príchodu lietadiel z USA chrániť slovenský vzdušný priestor,“ povedal minister obrany SR.

Témou rozhovorov ministrov bola najmä situácia na Ukrajine. Naď uviedol, že je pripravený rokovať o prípadnom poskytnutí lietadiel MiG-29 Ukrajine. A to v momente, keď bude slovenský vzdušný priestor zabezpečený.

„Musíme pomáhať Ukrajine tak, ako je to v našich silách. Budeme to aj naďalej robiť veľmi intenzívne. Politicky, ekonomicky, humanitárne a aj vojensky,“ vyhlásil Naď.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko