Na hlavný obsah

Poľská vláda vydala príručku, ako sa pripraviť na vojnu

Ponúka detailné písané inštrukcie aj pokyny vo forme videí.

Poľská vláda vydala príručku, ako sa pripraviť na vojnu
Ilustračná snímka- ukrajinskí utečenci. Foto: TASR/AP

Poľská vláda vydala príručku, v ktorej radí verejnosti, ako sa pripraviť na krízové situácie, ako je vojna. Medzi odporúčaniami sú aj tipy na to, ako sa zachovať pri útoku bežnými, chemickými a jadrovými zbraňami, informovala agentúra AP.

Príručka s názvom „Buď pripravený – návod pre obdobie krízy a vojny“, sa tento týždeň objavila na stránkach vládneho bezpečnostného centra. Ponúka detailné písané inštrukcie aj pokyny vo forme videí.

„Budovanie odolnosti proti hrozbám by sa malo začať na úrovni, ktorá je každému najbližšia – v rodine,“ uvádza sa v 34-stranovom návode.

Úrad v príručke odporúča, aby ľudia identifikovali najbezpečnejšie miesta v domácnosti. Dohodnúť sa majú na kontaktnom mieste v prípade náhodného rozdelenia.

Opisuje aj fungovanie systémov varovania obyvateľov

Ľudia by si podľa textu mali pripraviť batoh pre prípad evakuácie a zásoby na prežitie sedem dní bez vody a elektriny. Príručka odporúča, aby si nachystali pitnú vodu, potraviny, lieky, batérie a svietidlá.

Návod tiež opisuje, ako fungujú systémy varovania obyvateľov v prípade ostreľovania alebo ako hľadať bezpečné miesto pri takejto udalosti. Ponúka aj rady, čo robiť pri chemickom či jadrovom útoku.

Odporúčanie sa nemusí vzťahovať len na vojnu na Ukrajine

Vládne bezpečnostné centrum uvádza, že je jeho povinnosťou pripraviť verejnosť na rôzne ťažké scenáre a sprievodca sa nemusí nevyhnutne vzťahovať na vojnu na Ukrajine. Úrad už skôr vydal príručky, ktoré sa zaoberali situáciami, ako sú povodne a ďalšie nezvyčajné živelné udalosti.

Poľsko, ktoré je členom Európskej únie aj Severoatlantickej aliancie, podporuje Ukrajinu v boji proti ruskej invázii a vyzýva na zastavenie dovozu ruského plynu a ropy do Európy. Tento postoj podľa AP vyvoláva obavy u niektorých Poliakov.

Podľa prieskumu spoločnosti United Surveys pre denník Gazeta Prawna a rádio RMF FM je vyše 85 % Poliakov za to, aby krajina prestala nakupovať ruský plyn, ropu a uhlie, aj keby to znamenalo zvýšenie cien. Opačný názor zastáva 10 % respondentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet