Na hlavný obsah

Pomoc pre utečencov prichádza od štátu pomaly

Úrady práce peniaze vyplácajú neskoro.

Ľudia, ktorí utiekli na Slovensko, majú problém zabezpečiť si základné potreby. Bez dobrovoľníkov a neziskových organizácií by mnohé ukrajinské rodiny nemali čo jesť. Finančná pomoc od štátu prichádza pomaly.

Od vypuknutia Ruskej invázie na Ukrajinu prešlo sedem týždňov. Slovensko takmer okamžite poskytlo odídencom pomoc. Môžu získať dočasné útočisko – teda ubytovanie aj prácu bez čakania na pracovné povolenie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Dočasné útočisko získavajú okamžite, zároveň dostávajú špecifické číslo, ktoré im umožňuje registráciu u pracovníkov Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. V núdzovom ubytovaní, kde majú zabezpečenú stravu a ubytovanie, môžu zotrvávať 10 dní,“ povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Soňa Valášiková.

S vojakmi z obliehaného Kyjeva, cez Moldavsko, Rumunsko a Maďarsko na Slovensko prišla aj Lyudmila. Spolu s ňou ďalšie tri ženy a tri deti. Jej manžel a mama museli zostať doma. Lyudmila ako jediná zo sedemčlennej domácnosti momentálne pracuje.

„Ešte doma som pracovala pre medzinárodnú organizáciu a veľká časť mojej práce sa dá vykonávať online. Moja sesternica sa snaží nájsť si prácu, ale je to ťažké, pretože nehovorí po slovensky, ani po anglicky. Jediné, čo si môže hľadať sú upratovacie alebo baliace práce, ale takýchto ponúk je málo a ľudí, ktorí majú o ne záujem veľa,“ uviedla Lyudmila.

Čiastočnú pomoc poskytuje finančná pomoc od štátu vo forme dávky v hmotnej núdzi. Môže o ňu požiadať každý, kto získal štatút dočasného útočiska. Úrady práce však peniaze vyplácajú neskoro.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko