Na hlavný obsah

Potraviny budú naďalej zdražovať. Potravinári navrhujú vláde štyri opatrenia

Nová úroda stabilizovanie cien neprinesie.

Potraviny budú naďalej zdražovať. Potravinári navrhujú vláde štyri opatrenia
Na snímke vajíčka v obchode. Foto: TASR

Slovensko čaká ďalšia vlna zdražovania, tvrdí Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK). Zdražovanie a vysoká cenová úroveň potravín je trend, s ktorým sa Slováci budú stretávať aj minimálne v najbližšom roku. Informoval o tom v utorok (26. 4.) predseda SPPK Emil Macho.

Vojna aj konkurencieschopnosť

„Blíži sa nová úroda. Očakávali sme, že možno prinesie razantnejšie stabilizovanie alebo prípadnú cenovú stabilizáciu, alebo pokles cien potravín. Bohužiaľ, musíme konštatovať, že tomu tak nebude. Aj ceny komodít z novej úrody sú pod obrovským tlakom, hlavne z globálneho vývoja,“ uviedol Macho.

Dodal, že problémom je najmä neutíchajúca vojna na Ukrajine a zablokované ukrajinské prístavy. Daná situácia sa začína odrážať aj na kúpyschopnosti Slovákov. Tá vo vzťahu k slovenským potravinám podľa Macha naďalej klesá.

Okrem toho Slovensko stráca aj na konkurencieschopnosti v rámci Európy. „V januári sa na Slovensko doviezlo potraviny za 452 miliónov eur. Ten nárast objemu finančných zdrojov, ktoré sme doviezli medziročne je vyšší o 24 %. Saldo medzi vývozom a dovozom je vyššie o 37 %,“ dodal Macho.

Štyri opatrenia

Prezident Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Daniel Poturnay predstavil štyri opatrenia vo vzťahu k vláde. Tie by pomohli potravinárom na to, aby dokázali konkurovať európskym partnerom.

„Na podporu poľnohospodárstva majú vyčleniť o 4,5 milióna eur viac. Ďalších 10 miliónov eur navrhujeme prideliť potravinárskemu priemyslu, ktorý trpí v súčasnej kríze najviac. Druhé opatrenie, pre stabilizáciu poľnohospodárskych a potravinárskych podnikov, je prijatie finančnej pomoci. A to formou grantu až do výšky 400 000 eur na jeden podnik,“ vymenoval Poturnay.

Osobitne žiadajú v rámci tohto opatrenia aj podporu na elimináciu negatívnych dosahov vysokých cien energií. Rovnako žiadajú skoré spustenie opatrenia „Zelená nafta“.

„Vzhľadom na kritickú situáciu žiadame, aby bola spustená koncom apríla, prípadne začiatkom mája. Ide o štátnu pomoc vo výške 6 miliónov eur,“ skonštatoval Poturnay.

Medzi opatreniami je aj zaradenie poľnohospodárskych a potravinárskych podnikov medzi subjekty s regulovanou cenou energií. Preto, lebo každé zvýšenie vstupov sa okamžite prejavuje na cene potravín.

„Doterajšie opatrenia štátu považujeme za nedostatočné. Musíme si uvedomiť, že pokiaľ sa nám ceny potravín vymknú spod kontroly, vyvolá to tlaky na valorizáciu miezd a inflačnú špirálu, ktorá bude mať dosah na celú slovenskú spoločnosť,“ uzavrel Poturnay.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika