Na hlavný obsah

Potýčky v Jeruzaleme si vyžiadali už okolo 150 zranených

Približne 90 zranených previezli do nemocníc.

Potýčky v Jeruzaleme si vyžiadali už okolo 150 zranených
Izraelský pohraničný policajt stojí medzi sanitkou vezúcou zraneného muža a rozhnevaným davom. Foto: TASR/AP

Približne 150 zranených si vyžiadali násilné potýčky medzi izraelskými bezpečnostnými silami a Palestínčami, ktoré vypukli v piatok (15. 4.) ráno – počas moslimského pôstneho mesiaca ramadán v komplexe mešity al-Aksá v Jeruzaleme. Informovala o tom agentúra AFP.

Izraelská polícia zadržala stovky ľudí, informovala agentúra AP. Uviedla, že išlo o najhoršie násilnosti v tejto lokalite za takmer rok.

Predstavitelia palestínskeho Červeného polmesiaca oznámili, že približne 90 zranených osôb previezli do jeruzalemských nemocníc. Desiatky ďalších ošetrili priamo na mieste. Išlo o osoby zranené gumovými projektilmi, zábleskovými granátmi či pri fyzických potýčkach.

Izraelská polícia, ktorá vstúpila do areálu al-Aksá v piatok pred svitaním, hlásila troch svojich zranených príslušníkov.

V mešite sa nachádzalo 1 200 ľudí

Islamská náboženská nadácia Wakf, ktorá spravuje moslimský okrsok na Chrámovej hore, uviedla, že izraelská polícia začala svoj zásah krátko po ranných modlitbách.

V mešite a jej okolí sa v tom čase nachádzalo približne 1 200 Palestínčanov. Z nich zhruba 100 začalo útočiť kameňmi na izraelských policajtov. Tí rozháňali násilníkov slzotvorným plynom, gumovými projektilmi a zábleskovými granátmi.

Izraelská polícia uviedla, že do areálu mešity vstúpila po tom, ako časť mladých Palestínčanov začala po skončení modlitieb hádzať kamene a petardy smerom k židovským veriacim zhromaždeným pri neďalekom Múre nárekov. Niektorí z nich mávali vlajkami radikálneho hnutia Hamas a Palestínskej samosprávy.

Chrámová hora, kde sa nachádzajú Múr nárekov i moslimský Skalný dóm a mešita al-Aksá, je považovaná za najposvätnejšie miesto judaizmu a tretie najuctievanejšie miesto moslimov a často tam dochádza k násilnostiam.

Vlaňajšie potýčky v oblasti jeruzalemskej Chrámovej hory vyvolali 11-dňovú vojnu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet