Na hlavný obsah

Pracuje sa na šiestom balíku sankcií proti Rusku, znie z EÚ

Rieši sa aj zlepšenie podpory pre Medzinárodný trestný súd.

Pracuje sa na šiestom balíku sankcií proti Rusku, znie z EÚ
Na snímke pohľad na rokovaciu sálu, kde sa uskutoční zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu. Foto: TASR/AP

Európska únia (EÚ) už diskutuje o šiestom balíku sankcií, aby vytvorila na Rusko tlak k ukončeniu vojny na Ukrajine. Pred pondelkovým (11. 4.) stretnutím ministrov zahraničia EÚ v Luxemburgu to povedal šéf dánskej diplomacie Jeppe Kofod. Informuje o tom spravodajská televízia CNN.

Dánsko má podľa neho ochotu „zájsť tak ďaleko, ako sa len bude dať, aby sme našli konsenzus o sankciách vrátane energetiky“. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová už minulý týždeň naznačila, že cieľom ďalších sankcií by mohla byť ropa.

Litovský minister zahraničia Gabrielius Landsbergis sa zas vyjadril, že je šťastný, že „Európska komisia dala jasne najavo, že začíname pracovať na šiestom balíku s ropnými možnosťami.“ Dúfa, že to tentoraz vyjde.

Podľa írskeho ministra zahraničia Simona Coveneyho musí EÚ prijať „maximalistický prístup k sankciám. Aby ponúkla čo najsilnejší odstrašujúci prostriedok proti pokračovaniu tejto vojny a brutality“. Vláda v Dubline si podľa neho myslí, že by mali zahŕňať aj ropu

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell potvrdil, že ministri budú v Luxemburgu diskutovať aj o zlepšení podpory pre Medzinárodný trestný súd pri vyšetrovaní vojnových zločinov na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika