Na hlavný obsah

Predsedníčka mandátového výboru je podľa opozície v konflikte záujmov

Anna Andrejuvová to rezolútne odmieta.

Predsedníčka mandátového výboru je podľa opozície v konflikte záujmov
Na snímke predsedníčka Mandátového a imunitného výboru NR SR Anna Andrejuvová (OĽANO). Foto: TASR

Predsedníčka mandátového výboru, ktorý odporučil parlamentu vydať Roberta Fica (Smer- SD) na väzobné stíhanie, je podľa opozícia v konflikte záujmov. Sociálni demokrati napádajú jej nezaujatosť a väzby na špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

Predsedníčka výboru to rezolútne odmieta. Rovnako tak koalícia, ktorá považuje opozičnú námietku za bezpredmetnú. Parlament sa rozhodol, že nebude prerušovať vydávanie Roberta Fica, inými bodmi programu. Hlasovanie sa tak očakáva budúci týždeň.

Vydávanie Roberta Fica na väzobné stíhanie, o ktorom rozhoduje parlament, potrvá ešte niekoľko dní. Vedenie Národnej rady SR sa preto zhodlo, že táto otázka dostane budúci týždeň prednosť pred ďalším programom. Medzitým opozícia pokračuje v pléne v obhajobe šéfa sociálnych demokratov.

Téme sa venoval v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktor RTVS Matej Baránek.

Andrejuvovej konflikt záujmov

Prokurátor obviňuje lídra Smeru-SD zo založenia zločineckej skupiny, pričom mal protizákonne zbierať informácie o svojich politických oponentoch. Robert Fico to odmieta a najnovšie tvrdí, že predsedníčka mandátového výboru, ktorý odporučil, aby ho parlament vydal na väzobné stíhanie, je v konflikte záujmov.

„Poprosím pani predsedníčku, aby došla dole a odpovedala na otázku, či ju v posledných hodinách navštívil pán Lipšic, je na to svedok, ktorý to potvrdí,“ uviedol Fico v pléne.

Predsedníčka výboru Anna Andrejuvová z hnutia OĽANO naopak hovorí, že stretnutie sa odohralo – ale inak ako ho vysvetľuje predseda Smeru. Poslankyňa sa stretla so špeciálnym prokurátorom ešte začiatkom týždňa.

„V pondelok 25. 4. som sa zúčastnila pohrebu Tomáša Lipšica, je to otec Daniela Lipšica, tak kvôli tomu mi volajú,“ vysvetlila.

„Je verejne známou vecou, že poslankyňa Anna Andrejuvová bola v minulosti mojou kolegyňou na ministerstve spravodlivosti, ministerstve vnútra, ako aj v Národnej rade SR. V pondelok dňa 25. 4. 2022 sa, rovnako ako iní moji bývalí či súčasní kolegovia, zúčastnila pohrebu môjho otca, kde bola mne a mojej rodine vysloviť svoju kondolenciu. Od pohrebu môjho otca som sa s ňou nikdy a nikde nestretol, ani nekomunikoval žiadnym iným spôsobom,“ uviedol na sociálnej sieti Lipšic.

Poslanecké grémium námietku odmietlo

Opozícia je napriek tomu presvedčená o jej zaujatosti. „Robila asistentku Danielovi Lipšicovi ako poslancovi NR SR v rokoch 2012 až 2020. Predtým pracovala na ministerstve pod Danielom Lipšicom,“ povedal podpredseda sociálnych demokratov Richard Takáč (Smer-SD).

Adrejuvová reaguje, že svoj mandát ako poslankyňa a predsedníčka výboru vykonáva nezaujato a slobodne. Námietku, ktorú predkladá opozícia, podľa nej ústava nepozná.

„Takýto inštitút rokovací poriadok ani ústava nepozná. Tak ako pán Fico rozhoduje a bude hlasovať v pléne, tak ja môžem viesť mandátový imunitný výbor. Som poslanec, ktorý svoj mandát vykonáva slobodne.“

Poslanecké grémium, ktoré Smer z tohto dôvodu zvolal, dalo za pravdu poslankyni Adrejuvovej a námietku Roberta Fica odmietlo ako bezpredmetnú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál