Na hlavný obsah

Premiér Heger: Slovensku nehrozí nedostatok potravín

Vláda prispeje viac na rozvoj agropotravinárstva.

Premiér Heger: Slovensku nehrozí nedostatok potravín
Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) si prezerá klas pšenice. Foto: TASR

Okrem masívnych investícií v tomto roku vláda rozhodla, že historicky zvýši podiel spolufinancovania projektových podpôr z 26 na 37 %. To znamená, že od budúceho roku v najbližšom období prispeje o 288 miliónov viac na rozvoj agropotravinárstva.

Podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuela Vlčana (nom. OĽANO) ide o historicky najvyššiu finančnú pomoc, akú kedy vláda poskytla do tohto sektora.

Rezort pôdohospodárstva má zároveň pripravené schémy pomoci v desiatkach miliónov eur. Tie majú pomôcť vyriešiť súčasnú krízovú situáciu na trhu. Informoval o tom minister v stredu (13. 4.).

Mýty o prázdnych regáloch

Ako hovorí premiér Eduard Heger (OĽANO), ľudia čelia náročným časom, čo sa premieta aj do rastu cien. Tie sú podľa neho do veľkej miery spôsobené vojnou na Ukrajine.

„Práve pod rúškom vojny na Ukrajine sa začali šíriť poplašné správy a hovoria o tom, že nebude dostatok potravín. Chcem vyvrátiť tento mýtus a tiež aj mýty o prázdnych regáloch. Nie je to pravda, toto nám nehrozí,“ uviedol.

„Chcem vyzvať všetkých, ktorí to šíria, aby prestali klamať ľudí. Nemusíte sa obávať nedostatku potravín. Nemusíte sa báť nedostatku surovín na výrobu chleba alebo ďalších produktov,“ dodal. Slovensko má podľa neho výrazne viac obilnín, ako sa reálne spotrebuje.

Otvorené výzvy

Pre podporu poľnohospodárov a potravinárov sú aktuálne otvorené výzvy v objeme 314 miliónov eur. Tie sú k dispozícii od začiatku tohto roka a zabezpečenie rozdelenia finančných zdrojov garantuje Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA).

„Konkrétne na potravinárstvo sme vyčlenili 170 miliónov eur, aby sa odstránil investičný dlh, s ktorým bojujú naši potravinári, lebo problém našej krajiny nie je ani tak na prvovýrobe. Plodín vieme vypestovať dostatok, problém je s tým, že je veľmi slabá potravinárska časť, teda zušľachťovacia vertikála. S tým problémom zápasíme od 90. rokov, kedy prebehla veľmi nešťastná mečiarovská privatizácia,“ vysvetlil Vlčan.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika