Na hlavný obsah

Prezidentka: Je najvyšší čas, aby vláda predstavila riešenie rastu cien

Dobrým nástrojom by podľa nej bola opakovaná adresná dávka.

Prezidentka: Je najvyšší čas, aby vláda predstavila riešenie rastu cien
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

„Podľa analytikov rast cien bude pokračovať, pričom najviac ukrojí z rozpočtov nízkopríjmových domácností. Je preto najvyšší čas, aby svoje riešenie vláda predstavila,“ uviedla na sociálnej sieti prezidentka Zuzana Čaputová.

Na dvojcifernú medziročnú infláciu 10,4 percenta z marca upozornil Inštitút finančnej politiky Ministerstva financií SR už pred niekoľkými dňami. Situácia, ktorá bola v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 a rastu cien energií, sa po ruskej invázii na Ukrajinu ešte zhoršila.

„Takýto rast spotrebiteľských cien zaznamenáva Slovensko prvýkrát po 22 rokoch. Najviac rástli ceny energií, bývania a potravín,“ napísala.

Navrhuje opakovanú adresnú dávku

„Za ostatných pár mesiacov neprešiel hádam ani jeden týždeň, keď by som nutnosť vlády konať a pomôcť v tejto situácii občanom, najmä rodičom samoživiteľom, nízkopríjmovým dôchodcom či rodinám s viacerými deťmi, nepripomenula“ dodala prezidentka.

Dobrým nástrojom by podľa nej bola opakovaná adresná dávka – príspevok na bývanie – ktorá by pomohla s rastom cien bývania pre najviac zraniteľné skupiny. Súčasne by „nespustila inflačnú špirálu ako neadresné opatrenia typu znižovanie DPH alebo plošné vyplácanie jednorazových príspevkov.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika