Na hlavný obsah

Prezidentka: Veľký piatok pripomína, aby sa nevynášali nenávistné súdy

Verí, že každý je schopný súcitu.

Prezidentka: Veľký piatok pripomína, aby sa nevynášali nenávistné súdy
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Veľký piatok pripomína, aby ľudia nepodľahli pokušeniu pozerať sa na ostatných a na dianie okolo seba optikou predsudkov, zjednodušovania, zovšeobecňovania, ba dokonca kolektívnej viny. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. „Aby sme nevynášali povrchné, zraňujúce, či dokonca nenávistné súdy.“

„Veľký piatok sa spája s príbehom utrpenia Ježiša Krista. Vnímame ho bez ohľadu na svoje vierovyznanie, pretože má v našom súčasnom živote mnohé paralely,“ priblížila.

Ježiš Kristus podľa jej slov netrpel pre seba, ale pre iných, a túto schopnosť vniesol do životov ľudí. „Schopnosti cítiť s inými. Vnímať ich trápenie ako svoje vlastné, prežívať ich strasti spolu s nimi, pomáhať im, obetovať sa pre nich. Súcit je emócia prítomná v samotných základoch našej kultúry, v jej mravných, ba aj právnych pilieroch,“ dodala.

Prezidentka verí, že každý je schopný súcitu. Možno v niekom nevyvolá súcit číselný údaj o počte ľudí, ktorí pred vojnou utiekli z Ukrajiny, ale pocíti ho istotne pri pohľade na konkrétne ľudské osudy,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko