Na hlavný obsah

Prezidentka vyzvala vládu na pomoc ľuďom, ktorých sa najviac dotklo zdražovanie

Najviac sú ohrození samoživitelia, viacdetné rodiny a dôchodcovia, tvrdí.

Prezidentka vyzvala vládu na pomoc ľuďom, ktorých sa najviac dotklo zdražovanie
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala vládu, aby poskytla finančnú pomoc ľuďom, ktorých sa najviac dotklo zdražovanie.

„Je potrebné, aby vláda konala rýchlo, koncepčne a s dostatočnými zdrojmi, aby občania mali istotu, že štát na nikoho nezabúda,“ napísala na sociálnej sieti.

Hlava štátu citovala aj Úniu miest Slovenska (ÚMS). Podľa ktorej sa obyvatelia častejšie obracajú na obecné úrady s prosbami o pomoc. Obávajú sa straty domova a neschopnosti hradiť svoje bežné výdavky.

Únia apeluje na adresnú finančnú pomoc najohrozenejším obyvateľom, ktorá pomôže kompenzovať zvýšené životné náklady v dôsledku zdražovania.

„Priamou a pravidelnou dávkou pre takéto situácie je v iných krajinách Európskej únie tzv. príspevok na bývanie, ktorý zohľadňuje zvýšené životné náklady domácnosti v pomere k nákladom na bývanie. Takýto príspevok, samozrejme, môžu ľudia využiť na úhradu akýchkoľvek životných nákladov podľa svojich potrieb, nielen na náklady spojené s bývaním,“ uviedla prezidentka.

Hovorila aj o ďalších systémových krokoch

Upozornila, že v súvislosti so zdražovaním je namieste hovoriť aj o ďalších systémových krokoch. Ako príklad uviedla valorizáciu dávok v hmotnej núdzi s ohľadom na rast cien pre najchudobnejších ľudí.

Prezidentka zdôraznila, že zdražovanie sa najviac dotkne samoživiteľov, viacdetných rodín a dôchodcov žijúcich osamelo. Štvorčlenná rodina podľa nej zaplatí mesačne za jedlo a energie o 50 eur viac ako minulý rok.

Hlava štátu sa budúci týždeň plánuje stretnúť s predstaviteľmi ÚMS. „Primátori a starostovia sú najbližšie ľuďom a najviac poznajú problémy svojich obyvateľov.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko