Na hlavný obsah

Pri bojoch na západe Sudánu zahynulo najmenej 160 ľudí

Strety medzi kmeňmi zúria v oblasti už niekoľko týždňov.

Pri bojoch na západe Sudánu zahynulo najmenej 160 ľudí
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pri bojoch medzi kmeňmi v Dárfúre na západe Sudánu v nedeľu (24. 4.) zahynulo najmenej 160 ľudí, napísala agentúra AFP. Odvoláva sa na mimovládnu organizáciu, ktorá sa v oblasti stará o utečencov a vysídlené osoby. Už v sobotu (23 4.) zomrelo pri stretoch osem osôb a 16 ich utrpelo zranenia.

Násilnosti vypukli pri meste Krink, ktoré leží asi 80 kilometrov od mesta Geneina. To je správnym strediskom sudánskeho štátu Západný Dárfúr, ktorý leží pri hraniciach s Čadom.

Kvôli nepokojom pozastavili aj humanitárne zásielky

Strety medzi arabskými kmeňmi a nearabským kmeňom Masalitov zúria v oblasti už niekoľko týždňov. V Západnom Dárfúre kvôli nim pozastavili humanitárne operácie a zásielky. To sa podľa OSN môže negatívne premietnuť do životných podmienok až 700 000 ľudí.

Dárfúrsky konflikt sa začal za vlády prezidenta Umara Bašíra, ktorý bol v roku 2019 zosadený a za vojnové zločiny ho chce stíhať Medzinárodný trestný súd.

Nepokoje v oblasti sú bežné

V oblasti so zhruba deviatimi miliónmi obyvateľov žijú príslušníci až ôsmich desiatok kmeňov. V roku 2003 boje vypukli medzi vládnymi vojakmi a povstaleckými skupinami. Neprežilo ich na 300 000 ľudí a viac ako dva milióny odišli z domovov.

Situáciu sa ale v posledných rokoch podarilo upokojiť. Ďalšie strety však vypukli tento rok v januári po tom, ako v oblasti ukončila svoje pôsobenie spoločná misia OSN a Africká únia.

Vtedy zahynulo najmenej 200 ľudí. Na konci marca dočasná vláda ohlásila, že chce obnoviť rokovania s ozbrojenými povstalcami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet