Na hlavný obsah

Pri Trnave je viacero ložísk plynu. Mohli by znížiť závislosť od dovozu z Ruska

Riziká ťažby sú minimálne.

Časť ruského plynu by mohol nahradiť slovenský. V blízkosti Trnavy – v katastri obce Malženice – sa pod zemou nachádzajú miliardy kubických metrov zemného plynu. Ťažiari už aj odhadli, koľko percent spotreby by teoreticky dokázali pokryť.

Slovensko má na svojom území ložiská plynu, ktoré by pomohli znížiť závislosť od dovozu tejto suroviny z Ruska.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Podľa odhadov na základe seizmických meraní je to až do dvoch miliárd metrov kubických. Je tam nejaká nábehová fáza a za normálnych podmienok by sa malo ťažiť cca 500 miliónov m3 ročne. To znamená pri dnešnej spotrebe 10 % slovenskej spotreby,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Nafta Martin Bartošovič.

Podľa geologického prieskumu sa ložisko zemného plynu nachádza aj pod poľom južne od obce Malženice neďaleko Trnavy.

„V katastri obce Malženice je jeden vrt, ktorý je zhruba 200 metrov od obytnej zóny. Tie ďalšie vrty budú ďaleko v okrajových častiach Malženíc,“ spresnil starosta obce Miroslav Macko (nezávislý).

Aké sú riziká, keby sa začala ťažba plynu? „Minimálne. Sú tam v podstate dve fázy. Úvodnou fázou je fáza vŕtania vrtov. My vŕtame vrty podľa najvyšších bezpečnostných štandardov. Keby som to mal možno prirovnať alebo priblížiť divákovi, používame technológie, aké sa používajú pri vŕtaní pitnej vody. Druhá fáza je ťažba,“ odpovedal Bartošovič.

V okolitých obciach sa v minulosti už plyn ťažil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko