Na hlavný obsah

Pri Tunisku sa potopil tanker, nafta zatiaľ do mora neuniká

Posádku sa podarilo dostať do bezpečia.

tanker
Ilustračná snímka.

Pri juhovýchodnom pobreží Tuniska sa potopil tanker vezúci 750 ton motorovej nafty. Náklad zatiaľ neuniká do mora a posádku sa podarilo dostať do bezpečia.

Miestne úrady robia všetko pre to, aby zabránili environmentálnej katastrofe v regióne. O ďalších opatreniach rozhodne výbor civilnej ochrany, povedal agentúre AFP hovorca miestneho súdu.

Tanker Xelo plaviaci sa pod vlajkou Rovníkovej Guiney z egyptského prístavu Dumját na ostrov Malta požiadal v piatok (15. 4.) večer o povolenie vplávať do tuniských vôd z dôvodu zlých poveternostných podmienok.

V Gábeskom zálive, nazývaným aj Malá Syrta, asi sedem kilometrov od pobrežia však loď začala naberať vodu, informovalo tuniské ministerstvo životného prostredia.

Keď už voda v strojovni siahala do výšky dva metre, úrady sa rozhodli evakuovať sedemčlennú posádku, ktorú tvorili námorníci z Gruzínska, Azerbajdžanu a Turecka. Po zbežnej lekárskej prehliadke ich ubytovali v hoteli.

Podľa stránky shiptracker.com je tanker Xelo 58 metrov dlhý a deväť metrov široký.

Gábeský záliv je rybárskou oblasťou. Ekologickí aktivisti však tvrdia, že jeho vody znečisťuje továreň na spracovanie fosfátov nachádzajúca sa neďaleko mesta Gábes.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet