Na hlavný obsah

Pri záplavách v JAR zomrelo už vyše 300 ľudí

Ide o najsmrteľnejšiu búrku v histórii krajiny.

Pri záplavách v JAR zomrelo už vyše 300 ľudí
Ľudia stoja pred mostom, ktorý strhli záplavy počas lejakov v Ntuzume neďaleko Durbanu v Juhoafrickej republike. Foto: TASR/AP

Počet obetí ničivých záplav v provincii KwaZulu-Natal (KZN) na juhovýchode Juhoafrickej republiky (JAR), ktorú v uplynulých dňoch zasiahli rekordné prívalové dažde, prekročil hranicu 300. Informovala o tom v stredu (13. 4.) agentúra AFP s odvolaním sa miestneho predstaviteľa.

„Večer 13. apríla nás informovali, že počet obetí povodní v KZN stúpol na 306,“ povedala hovorkyňa tamojšieho strediska pre zvládanie katastrof Nonala Ndlovuová.

Obzvlášť vážne záplavy postihli mesto Durban, ktoré podľa údajov AFP zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 60 rokov. Ide o najsmrteľnejšiu búrku v histórii krajiny.

Niekoľko dní trvajúce dažde spôsobili záplavy vo viacerých oblastiach provincie, poničili domy a spustošili infraštruktúru i majetok ľudí. Zosuvy pôdy si vynútili aj prerušenie železničnej dopravy v celej provincii. Diaľnice zaplavilo a silné prúdy vody strhli niekoľko mostov. Poškodilo aj najmenej 248 škôl.

Do oblasti prírodnej katastrofy zavítal v stredu aj prezident JAR Cyril Ramaphosa. Ten povedal, že pátranie po nezvestných osobách stále pokračuje a obyvateľom postihnutej oblasti prisľúbil pomoc.

Prepravné kontajnery, ktoré odplavili záplavy počas lejakov v Isipingu neďaleko Durbanu v Juhoafrickej republike.
Prepravné kontajnery, ktoré odplavili záplavy počas lejakov v Isipingu neďaleko Durbanu v Juhoafrickej republike.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

„Táto katastrofa je súčasťou klimatickej zmeny. Už nemôžeme odkladať to, čo musíme urobiť… aby sme sa vysporiadali s klimatickou zmenou,“ uviedol Ramaphosa.

AFP objasnila, že južné časti JAR – priemyselne najrozvinutejšej krajiny afrického kontinentu – znášajú najväčšiu ťarchu klimatických zmien: trpia opakujúcimi sa a zhoršujúcimi sa prívalovými dažďami a záplavami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet