Na hlavný obsah

Pribúdajú detskí pacienti s psychickými problémami, nemocnice reprofilizujú lôžka

Rodičia by mali sledovať správanie detí.

Pribúdajú detskí pacienti s psychickými problémami, nemocnice reprofilizujú lôžka
Na ilustračnej snímke dievča s hlavou medzi kolenami, ktoré prežíva psychické ťažkosti. Foto: TASR/DPA

Detskí psychiatri hovoria,  že sú v najhoršej situácii, akú kedy zažili. Detských pacientov so psychickými problémami pribúda – a ich príčinou je aj pandémia. Rezort zdravotníctva preto pripravuje ďalšie lôžka pre detských psychiatrických pacientov.

Niektoré nemocnice už dostali príkaz na ich reprofilizáciu. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Chantal Staruchová.

Prostriedky, ktoré nepomáhajú rozvoju

Vírus väčšina z nich zvládla ľahko, no aj tak sú považované za najväčšie obete pandémie. Deti sedeli takmer dva roky doma, vzdelávali sa na diaľku, zrušené mali všetky krúžky. Na prvý pohľad banalita, realita je však omnoho vážnejšia.

Aj podľa neuropsychológa Róberta Krauseho bola pandémia pre deti veľmi náročným obdobím. „Počas pandémie sme u detí zaznamenali zvýšený výskyt depresie, úzkosti. Mnohé deti začali byť agresívne. Okrem toho boli vo veľkom množstve na sociálnych sieťach. No a toto práve nie sú tie prostriedky, ktoré pomáhajú dozrievaniu detského mozgu,“ priblížil.

Počet detí s psychickými problémami je podľa lekárov neúnosný. Zvýšený nápor hlásia nielen ambulancie detských psychiatrov, ale aj nemocničné oddelenia, ktorých je na Slovensku málo.

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Martine Katarína Kapustová hovorí, že vlani liečili celkovo 450 detí a dospievajúcich. „Máme hospitalizované ťažko choré deti a adolescentov, ktorí trpia závažnými depresiami, bipolárnymi poruchami, prípadne psychózami. Musíme túto situáciu riešiť niekedy aj na úkor dospelých pacientov.“

Málo lôžok

V slovenských nemocniciach je len 117 detských psychiatrických lôžok – 40 z nich je navyše vyčlenených pre deti s koronavírusom. Ministerstvo zdravotníctva preto hľadá riešenia, ktoré by zabránili zatváraniu takýchto oddelení.

Pribudnúť by malo približne 30 lôžok a urýchliť majú aj vzdelávanie či dopĺňanie špecialistov do systému. Peniaze na to pôjdu z Plánu obnovy. Šéf rezortu zdravotníctva už vydal príkaz pre sedem slovenských nemocníc, aby začali s reprofilizáciou lôžok.

„Zdravotnícke zariadenia vyčlenia do 20 % svojich kapacít určených pre dospelú populáciu. Teda z akútnych lôžok psychiatrických oddelení alebo kliník. Mladých pacientov vo veku od 16 do 18 rokov tam umiestnia v prípade, keď nebudú postačovať kapacity priestorov pre deti,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Detskí psychiatri zároveň apelujú na rodičov, aby si pozorne všímali správanie svojich detí. Zbystriť by mali vtedy, ak je dieťa utiahnutejšie, nemá záujem ani o doterajšie koníčky, zmenil sa mu režim spánku alebo nemá chuť do jedla. Podľa lekárov je to jasný signál, že je potrebné vyhľadať odborníka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál