Na hlavný obsah

Vyše 85 % Poliakov je za zákaz dovozu energetických surovín z Ruska

V porovnaní s predchádzajúcim prieskumom ide o nárast.

Vyše 85 % Poliakov je za zákaz dovozu energetických surovín z Ruska
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/DPA

Podľa najnovšieho prieskumu spoločnosti United Surveys pre denník Gazeta Prawna a rádio RMF FM je vyše 85 % Poliakov za to, aby krajina prestala nakupovať ruský plyn, ropu a uhlie, aj keby to znamenalo zvýšenie cien. Opačný názor zastáva 10 % respondentov.

Rovnakú otázku kládli aj v prieskume zo 4. marca, kde proti dovozu ruských energetických surovín bolo 68 % opýtaných. Odhodlanosť Poliakov v tejto otázke teda rastie.

„Sme vo vojnovej situácii, preto sme pripravení priniesť obete. Pristupujeme k tomu emocionálne, nie racionálne. Dnes sme spolu s Ukrajinou a ceny energií a surovín sú zbraňou,“ povedal Marcin Duma z United Surveys.

Toto odhodlanie je zreteľnejšie vidieť v členení podľa volebných preferencií – tu sú výsledky ešte vyššie ako v celkovom prieskume. Napríklad 91 % voličov vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a 94 % voličov proeurópskej Občianskej koalície podporuje myšlienku vzdania sa dovozu.

Aj politici priznávajú, že prioritou celej EÚ je teraz odrezať sa od ruských zdrojov. „Všetky sankcie majú teraz menšiu dôležitosť, ako zbaviť Rusko ziskov z fosílnych palív,“ priznáva bývalý premiér Jerzy Buzek.

„Rusko malo s Európskou zelenou dohodou obrovský problém. Bálo sa, že jeho bohatstvo nebude nikto potrebovať. Je to pre neho dramatická výzva,“ hovorí Buzek.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki už minulý týždeň avizoval, že Poľsko chce zastaviť dovoz ropy a plynu z Ruska do konca roka. Dovoz uhlia chce stopnúť už do konca mája.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet