Na hlavný obsah

Prieskum ukazuje, že vzrástol počet ľudí, ktorí chcú, aby sa Slovensko orientovalo na Západ

Za najnebezpečnejšiu krajinu pokladajú respondenti Rusko.

Prieskum ukazuje, že vzrástol počet ľudí, ktorí chcú, aby sa Slovensko orientovalo na Západ
Na snímke logo NATO. Foto: TASR/AP

V porovnaní s obdobím po anexii Krymu v roku 2014 narástol podiel ľudí presvedčených, že Slovensko by malo stáť na strane Západu, teda Európskej únie a NATO.

Za najnebezpečnejšiu krajinu pre Slovensko pokladajú respondenti Rusko, jeho pozícia sa v očiach Slovákov zhoršila. Vyplýva to z prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“.

Slováci chcú stáť na strane Západu

Na otázku o geopolitickej orientácii Slovenska v súvislosti s vojnou medzi Ruskom a Ukrajinou odpovedalo 38,9 percenta respondentov, že Slovensko by malo „vždy“ alebo „skôr“ stáť na strane Západu, 45,7 percenta respondentov sa prikláňalo k odpovedi „usilovať sa o vyváženú pozíciu medzi Ruskom a Západom“ a 8,5 percenta odpovedalo, že Slovensko by „vždy“ či „skôr“ malo stáť na strane Ruska.

V porovnaní s podobným prieskumom v roku 2014 po ruskej anexii Krymu sa nezmenil podiel respondentov, ktorí by Slovensko chceli geopoliticky orientovať na Rusko. Je stále na úrovni o niečo viac ako 8 percent.

Narástol však podiel respondentov, ktorí by chceli, aby Slovensko stálo na strane Západu, a to z 25,8 percenta na 38,9 percenta. Mierne tiež poklesol podiel respondentov, ktorí by preferovali vyváženú pozíciu medzi Západom a Ruskom, z 50,2 percenta na 45,7 percenta.

Najnebezpečnejšou krajinou je Rusko

Rusko je pre slovenských respondentov najnebezpečnejšou krajinou. Na prvé miesto v nebezpečnosti ho umiestnila viac ako polovica respondentov (50,4 percenta) a medzi nebezpečnými krajinami na prvom, druhom či treťom mieste ho uviedli dve tretiny respondentov (65,7 percenta).

Druhou najnebezpečnejšou krajinou sú USA (na prvom miesto ich uviedlo 25,6 percenta respondentov). Treťou Ukrajina (na prvom mieste ju uviedlo 8,6 percenta respondentov).

Rusko bolo aj v minulých výskumoch vnímané ako pre Slovensko nebezpečná krajina, ale ešte v roku 1996 bolo ako o čosi nebezpečnejšie vnímané Maďarsko.

V súčasnosti Maďarsko pokladá za hrozbu iba minimum Slovákov. Naopak, narástol podiel respondentov, ktorí označujú za hrozbu Rusko a USA.

Ukrajinu vnímali v roku 2014 po anexii Krymu a bojoch so separatistickým republikami ako pre Slovensko nebezpečnejšiu krajinu než v súčasnosti.

„Zdá sa, že súčasná ruská agresia na Ukrajine spôsobila v slovenskej verejnej mienke omnoho výraznejší posun ako anexia Krymu v roku 2014. Rusko je v súčasnosti pokladané za pre Slovensko najnebezpečnejšiu krajinu a zároveň narástol podiel respondentov, ktorí si myslia, že Slovensko by malo geopoliticky patriť na Západ,“ komentoval Robert Klobucký zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko