Na hlavný obsah

Prievidza pomáha s integráciou ukrajinských detí

Záujem o predškolskú výchovu je vysoký.

S kamerou sa štáb RTVS bol tentoraz pozrieť v Prievidzi, kde mesto vytvorilo pre ukrajinské deti samostatnú triedu v škôlke. Z dôvodu citlivosti vnímania ukrajinskej komunity sa tváre detí v reportáži rozmazali.

Iryna z Kyjeva pracovala ako učiteľka angličtiny na základnej škole, teraz pomáha s výukou menších detí v škôlke v Prievidzi. „Rozprávame sa s nimi ukrajinsky a druhé pani učiteľky slovensky, aby si zvykali na jazyk,“ uviedla Iryna pre regionálny televízny magazín Regina.

Primátorka Prievidze Katarína Macháčková uviedla, že od 4. apríla zriadili v meste jednu triedu materskej školy výlučne pre ukrajinské deti. Pre veľký záujem mesto uvažuje aj o zriadení ďalšej triedy. Aktuálne sa v triede učí 29 detí.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

„V tejto triede učia štyri pani učiteľky, ktoré sme na tento účel zamestnali. Dve pani učiteľky sú slovenské a dve ukrajinské. Už za týždeň deti vedeli aj mnohé slovenské veci, takže integrácia prebieha naozaj veľmi dobre,“ vysvetľuje primátorka.

Bronislava Žideková, učiteľka na základnej škole v Prievidzi, hovorí, že integrácia detí je vzhľadom na všetko, čo prežili, náročná. Výhodou však podľa nej je, že v triede už od septembra majú dieťa z Ukrajiny, ktoré vie po slovensky aj po rusky, a pomáha s integráciou nových detí.

Myslí si, že pre tieto deti by bolo vhodné nejaké adaptačné obdobie vrátane intenzívneho jazykového kurzu. A až potom by ich mali začleniť do regulárnych tried.

„Plánujeme vytvoriť aj komunitné centrum práve v priestoroch centra voľného času v Prievidzi, kde by sa rodiny s deťmi mohli stretávať vo voľnom čase,“ upozornila Macháčková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny