Na hlavný obsah

Prijatie Fínska a Švédska do NATO bude podľa Stoltenberga rýchle

Ich vstup by mohli odsúhlasiť už v júni.

Prijatie Fínska a Švédska do NATO bude podľa Stoltenberga rýchle
Ilustračná snímka - fínska a švédska vlajka. Foto: pixabay.com/koláž RTVS

Ak Fínsko a Švédsko požiadajú o vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO), budú vítané a ich prijatie bude rýchle. Vyhlásil to vo štvrtok (28. 4.) generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, podľa ktorého členské krajiny podporujú pristúpenie oboch škandinávskych štátov.

Dlhé roky neutrálne Fínsko a Švédsko majú podľa tamojších médií pre obavy z ruskej agresie na Ukrajine zámer vstúpiť do aliancie spoločne deklarovať už v máji.

„Sú to naši najbližší partneri, vyspelé demokracie a členovia EÚ. Spolupracujeme s nimi veľa a mnoho rokov,“ povedal Stoltenberg pred stretnutím s predsedníčkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolaovou.

Rozhodujú sa aj pre agresiu na Ukrajine

Ak oba štáty požiadajú o členstvo na jar, mohol by ich odsúhlasiť už júnový samit aliancie v Madride. Všetkých tridsať doterajších členov potom však musí ratifikovať prijatie nových krajín vo svojich parlamentoch, čo môže nejaký čas trvať.

„Som presvedčený, že prechodné obdobie dokážeme zariadiť tak, aby to dobre fungovalo pre Švédsko aj Fínsko,“ odpovedal vo štvrtok Stoltenberg na otázku, aké bezpečnostné záruky budú mať oba štáty v čase od podania žiadosti do vstupu.

V oboch krajinách sa po februárovom začiatku vojny na Ukrajine rozprúdila debata o tom, či pre bezpečnosť nebude lepšie, aby sa stali členmi NATO. Tým by im totiž bola zabezpečená kolektívna obrana v prípade napadnutia Moskvou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet