Na hlavný obsah

Prílev utečencov na Slovensko z Ukrajiny slabne

Postupne mieri na Ukrajinu zo Slovenska viac ľudí ako v opačnom smere.

Prílev utečencov na Slovensko z Ukrajiny slabne
Na snímke utečenec z Ukrajiny so svojím psom v záchytnom stanovom tábore na slovenskej strane pri hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom. Foto: TASR/AP

Prílev utečencov z vojnou zasiahnutej Ukrajiny na Slovensko slabne, v niektorých dňoch spoločnú hranicu prekročilo z Ukrajiny menej ľudí ako v opačnom smere. Vyplýva to z údajov ministerstva vnútra.

Za prvý mesiac od ruskej invázie na Ukrajinu vstúpilo z tejto krajiny na Slovensko vyše 269 000 utečencov. Za ďalší mesiac to bolo zhruba 91 000 ľudí.

Pomalším tempom sa aktuálne zvyšuje tiež počet utečencov, ktorí v krajine žiadajú o dočasné útočisko, ktoré umožňuje napríklad pobyt na Slovensku a prístup na pracovný trh. Doteraz úrady udelili dočasné útočisko 70 792 osobám.

Na Ukrajinu sa vracia čoraz viac ľudí

Veľkokapacitné registračné centrá pre utečencov na východe Slovenska naďalej pracujú v nepretržitom režime, pracoviská cudzineckej polície v ďalších troch podobných zariadeniach v iných regiónoch krajiny žiadosti o dočasné útočisko nanovo vybavujú len cez deň.

Krátko po februárovom začiatku vojnového konfliktu slovensko-ukrajinskú hranicu prekračovalo denne z Ukrajiny aj viac ako 10 000 ľudí.

V uplynulých dňoch tak urobilo najviac niekoľko tisíc osôb za deň. Napríklad v piatok (22. 4.) a v sobotu (23. 4.) zamierilo na Ukrajinu zo Slovenska viac ľudí ako v opačnom smere.

Mnoho utečencov už skôr po príchode na Slovensko pokračovalo ďalej do európskych krajín, cez Slovensko sa do vlasti vracali aj cudzinci, ktorí predtým žili na Ukrajine.

Podľa skorších údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) počet utečencov z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie z 24. februára prekročil hranicu piatich miliónov. Najviac z nich odišlo do Poľska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko