Na hlavný obsah

Prítomnosť ukrajinských detí odkryla problémy v slovenskom školstve

Hlavnou bariérou je jazyk.

Ukrajinské deti sa učia v slovenských školách už viac ako mesiac. Podľa riaditeľov škôl to odkrylo problémy, ktoré štát neriešil. Hlavnou bariérou, najmä u mladších detí, je jazyk. Zohnať lektorov sa mnohým nedarí.

Základnú školu na Ostredkovej ulici v Bratislave navštevuje dvadsať deti z Ukrajiny. Hoci ich jazyk je podobný slovenčine, s dorozumievaním majú na hodinách problém. Staršie deti hovoria s učiteľkami po anglicky, tie mladšie si na pomoc volajú ukrajinských spolužiakov.

„Trošku rozumieme učiteľom, spolužiakom rozumiem,“ povedala siedmačka Božena.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Tretiačka Marína pochádza z Kyjeva, slovenčinu sa učí pomaly. Ak látke nerozumie, pomáha si aplikáciou v tablete. Lekciu si odfotí a tá jej ju preloží do materinského jazyka.

Riaditeľka školy hľadala lektorov, ktorí by ukrajinské deti učili po slovensky. No márne. Pomáhajú im tak študenti.

„Popoludní sme našli ochotných študentov, ktorí chodia a učia slovenčinu tieto deti. Ide o pracovnú slovenčinu, ktorou by sa mali deti dorozumieť aspoň ten čas, kým tu sú,“ uviedla riaditeľka ZŠ na Ostredkovej ulici v Bratislave.

Pre mnohých učiteľov je to vôbec prvý raz, čo majú na hodine dieťa zo zahraničia. Do slovenských škôl už chodí takmer 6 250 detí z Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko